NDW van betaalde licenties naar Data+Diensten overeenkomsten

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
De Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW) werkt niet langer meer met (betaalde) licentie-overeenkomsten, maar sluit met geïnteresseerde marktpartijen een Data+Diensten overeenkomst. Hierbij gaat het om een uitruil met gesloten beurzen: NDW levert data inclusief een aantal services, terwijl de betreffende marktpartij een wederdienst aanbiedt die de wegbeheerders helpt bij verkeersdoorstroming en verkeersveiligheid.

Alle wegverkeersgegevens van NDW zijn als open data beschikbaar – en daar verandert de nieuwe overeenkomst niets aan. Een aantal marktpartijen heeft echter behoefte aan extra, ondersteunende services door NDW, zoals duidelijke afspraken over de snelheid waarmee eventuele storingen in de datastroom worden verholpen en een 24/7-helpdesk.

Vergoeding
Tot nu toe werd voor deze extra NDW-services een vergoeding gevraagd. Met de nieuwe overeenkomsten maakt NDW afspraken met een geïnteresseerde marktpartij over wederdiensten. Deze tegenprestaties verschillen per overeenkomst, maar ze hebben altijd betrekking op data, datadoorgifte of informatiediensten. Voorbeelden zijn: het aanbieden van een TMC-dienst met veiligheidsberichten, het verrijken van de data en de doorgifte van veiligheidsgerelateerde berichten aan weggebruikers, bijvoorbeeld ‘spookrijder gesignaleerd’.

Beleidsdoelen
De nieuwe aanpak biedt voordelen voor alle betrokkenen. De marktpartijen hechten belang aan de afspraken over de beschikbaarheid van data en systemen en de aanvullende services van NDW. NDW op haar beurt kan dankzij de overeengekomen wederdiensten door de afnemers gerichter bijdragen aan de beleidsdoelen van de wegbeheerders. Prestaties als het verrijken van de data en het gegarandeerd doorgeven van veiligheidsgerelateerde berichten dragen immers direct en indirect bij aan de bereikbaarheid en verkeersveiligheid.

De eerste partijen

De eerste partijen die gaan samenwerken met NDW conform een Data+Diensten overeenkomst zijn onder meer: Andes, ANWB, ARS T&TT, Be-Mobile, Fileradar, HERE, INRIX, Locatienet, OOha Media, Traffic Link, Transpute, TriOpSys en Vialis.

Overige marktpartijen, die belangstelling hebben voor de overeenkomst, kunnen meer informatie vinden op www.ndw.nu/datalevering

 

NDW

In NDW werken veel overheden samen aan het inwinnen, opslaan en distribueren van wegverkeersgegevens. De gegevens worden ingezet voor verkeersmanagement, verkeersinformatie en verkeerskundige analyses. Partners binnen NDW zijn: Rijkswaterstaat, alle provincies, Metropoolregio Den Haag-Rotterdam, Stadsregio Amsterdam en de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Op 7 april bezegelden wegbeheerders en marktpartijen de eerste nieuwe NDW-overeenkomsten met een stevige handdruk.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.