Nachtbasisstations voor traumaheli’s alleen vanaf grondlocaties

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

De Mobiele Medische Teams (MMT) van het Medisch Centrum Groningen en het VU Medisch Centrum in Amsterdam mogen de helikopterbases die daarvoor zijn ingericht op de daken van deze ziekenhuizen, in de nachturen niet gebruiken als basisstation voor traumavluchten. De staatsecretaris van het ministerie van IenM nam dit besluit op basis een rapport van de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Hierin wordt gesteld dat helikopterbases op daken in dichtbebouwde omgevingen, met name in de nachturen, meer risico’s met zich meebrengen, dan grondstations. Die extra risico’s wil hij beperken door uitsluitend toestemming te geven voor nachtvluchten op deze locaties waarbij een patiënt in een levensbedreigende situatie wordt aan- of afgevoerd.   

De staatssecretaris komt met deze uitspraak vlak voor de ingebruikname van de nachtvluchtlocaties in Amsterdam en Groningen, die samen zorgen voor een landelijk dekkend netwerk van traumazorg ook in de nachturen. De ANWB en de ziekenhuisdirecties zijn verbijsterd dat de staatssecretaris met deze beslissing komt, vlak voordat de daklocaties operationeel zouden worden als basisstations voor de nachtvluchten. De investeringen in materieel en personeel om met deze twee dakstations een landelijk dekkend netwerk van traumazorg te leveren, 24 uur per dag, lijken nu vlak voor ingebruikname op achterstand te worden gezet voor onbekende duur. De discussie over nachtelijke traumazorg kwam op gang na de brand in Volendam, nu 10 jaar geleden. Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport zette hierna in op een landelijk netwerk van traumahelikopters die ook in de nachturen inzetbaar zijn, en per 1 april 2011 gerealiseerd zou moeten zijn. Aan deze oproep is door de vier grote academische ziekenhuizen in Nederland gehoor gegeven. Samen met traumahelikopterbedrijf Medical Air Assistance (ANWB-dochter) zijn noodzakelijke voorbereidingen getroffen om het nachtvliegen mogelijk te maken. In Rotterdam en Nijmegen zijn daarvoor grondlocaties ingericht, terwijl in Amsterdam en Groningen daklocaties zijn gekozen voor nachtelijke traumavluchten. De Inspectie stelt nu dat er meer risico’s kleven aan nachtelijke vluchtbewegingen vanaf daklocaties in dichtbebouwde gebieden dan helikopterbewegingen vanaf grondlocaties. De hiertoe ingerichte daklocaties mogen daarom vooralsnog in de nachturen alleen worden gebruikt voor het aan- en afvoeren van patiënten in levensbedreigende situaties. Voor alle andere vluchten, zoals lege retourvluchten van een traumaheli die ter plekke op een ongevalsituatie assistentie heeft verleend, wordt geen vergunning verleend. Hiervoor zouden de ziekenhuizen in Amsterdam en Groningen een aanvullende grondlocatie moeten zoeken. De ANWB dringt er bij de verantwoordelijke bewindslieden op aan om te stoppen met beperkende maatregelen, en om samen naar oplossingen te zoeken die hoogwaardige traumazorg ook in de nachtelijke uren mogelijk maken.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.