Na ADAM volgt evenementenverkeer EVA in Amsterdam (VK 1/2015)
Richard Schalke, VID
Marc Rood, ARCADIS
EVA staat voor EvenementenVerkeerApplicatie, en is net als de op regulier verkeer gerichte appdienst ADAM, een product van het samenwerkingsverband AmsterdamMobiel waarin ARCADIS en VID participeren. Beide apps, ADAM en EVA zijn ontwikkeld in het kader van de PraktijkProef Amsterdam (PPA), een grootschalige proef die nagaat hoe nieuwe technieken langs de weg en in de auto files kunnen verminderen.
Bezoekers van concerten, grote sportwedstijden en beurzen in Amsterdam hebben vaak te maken met hetzelfde probleem: ‘Ik kom hier niet regelmatig, dus ik weet niet waar ik mijn auto het beste kan parkeren en hoe ik daar het snelst kom.’ Bezoekers willen niet langdurig zoeken naar een plek of hopeloos vast komen te staan in het verkeer en daarmee het risico lopen te laat te komen.
Wegbeheerders willen de instroom van evenementenverkeer kunnen reguleren, de parkeerdruk over de verschillende locaties verdelen en de aanrijroutes zoveel mogelijk voorschrijven. Zo wordt vertraging bij de instroom voorkomen; vertraging die niet alleen de bezoekers treft maar waar ook het overige verkeer hinder van kan ondervinden.
EVA, de EvenementenVerkeerApplicatie, wil beide problemen oplossen. De app, die gratis wordt aangeboden aan bezoekers in samenwerking met de organisator van het evenement, helpt weggebruikers onderweg naar de beste parkeerplek bij het evenement. EVA geeft actuele informatie over de route van huis naar Amsterdam en de parkeerlocatie, maar laat ook zien waar de andere bezoekers zich ongeveer bevinden.
Toedelingsalgoritme
Wanneer een automobilist in de buurt komt van de evenementenlocatie, wordt aan de hand van de drukte op de weg en de beschikbaarheid van parkeervoorzieningen, door een toedelingalgoritme bepaald naar welke voorziening de bestuurder wordt verwezen. In tegenstelling tot navigatiesystemen weet EVA hoe snel een voorziening en de weg daar naartoe volloopt en hoeveel automobilisten eerder naar die voorziening zijn verwezen en kan hierop anticiperen. Bovendien worden automobilisten uitsluitend volgens vooraf opgestelde regelscenario’s verdeeld.
Vanaf dat moment wordt de bestuurder begeleid naar de parkeervoorziening. Daarbij kan door het verkeersmanagement worden ingegrepen: een rijbaan die plotseling geblokkeerd raakt, zorgt voor een aanpassing van de toedeling. Zodra het voertuig is geparkeerd is informatie over de looproute naar de evenementenlocatie beschikbaar.
Het voordeel voor de evenementenbezoeker is evident: zonder zoeken kan op de beste parkeerplaats worden geparkeerd. Voor de wegbeheerder betekent het dat hij grip krijgt op de verkeerstroom rond het evenement zodra voldoende bezoekers van EVA gebruik maken. En ook de organisator van het evenement heeft hier belang bij. Daarmee draagt EVA bij aan een positieve ervaring voor bezoekers en zorgt het systeem voor een beperking van de verkeersoverlast rond het evenement.
RAI Amsterdam, MOJO Concerts en Stage Entertainment hebben zich gecommitteerd aan in totaal 12 evenementen in de eerste helft van 2015 en zullen daarbij het gebruik van EVA promoten. De PraktijkProef Amsterdam is een initiatief van de gemeente Amsterdam, provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat en stadsregio Amsterdam.
Dit artikel is een aanvulling op het artikel ‘In Car Amsterdams verkeer managen dat verscheen in VK6/2014. Zie: www.verkeerskunde.nl/ppa
Reactie plaatsen •