Multimodaal leasen met de Budget Manager

dinsdag 14 oktober 2008
timer 2 min

Steeds meer leasemaatschappijen proberen leaserijders niet automatisch voor de auto te laten kiezen. LeasePlan bijvoorbeeld biedt een methode aan om klanten aan den lijve de kosten van mobiliteit te laten voelen. Al langer bood deze leasemaatschappij naast de auto een mobiliteitskaart voor het ov. Leaserijders lijken dus steeds meer keus te krijgen, en inzichten om keuzes te maken.

De 500.000 leaserijders in Nederland hebben vaak geen idee hoeveel de diesel voor een auto kost, om maar te zwijgen over de kosten per gereden kilometer. Ze krijgen immers een auto met een brandstofpas. En of ze nu veel of weinig rijden, het maakt niet uit. Met de Budget Manager krijgen klanten van LeasePlan wel inzicht in de kosten. Het werkt als een fictieve bankrekening. Aan de uitgavenkant staan de kosten voor brandstof, de prijs per gereden kilometer en de kosten van de Mobility Mixx-pas, de kaart die toegang tot ov regelt. Aan de inkomstenkant staan de vergoedingen: de vaste bedragen voor privé en zakelijk gebruik en de vergoeding per gereden zakelijke kilometer. Rob Keulemans van LeasePlan: ‘Als mensen slim zijn, dan kunnen ze geld besparen door bijvoorbeeld eens de trein te gebruiken of de auto niet te gebruiken om privé een boodschap te doen. Nu is er geen enkele prikkel om minder auto te rijden. Met de Budget Manager verandert dat.’
Bouwbedrijf Dura Vermeer is het eerste bedrijf dat op proef met het persoonlijk mobiliteitsbudget werkt. Of het daadwerkelijk tot minder autogebruik leidt, is nog niet bekend.
De Mobility Mixx-kaart kunnen de klanten van LeasePlan al langer krijgen. De kaart biedt onder andere toegang tot trein, bus en de OV-Fiets. ‘Tot nu toe viel het gebruik van die kaart tegen, waarschijnlijk omdat voor leaserijders de prikkel ontbrak de auto te laten staan’, vertelt Keulemans. LeasePlan verwacht met de Budget Manager een toenemend gebruik van de kaart.Ook andere leasemaatschappijen leveren tegenwoordig meer dan alleen een auto. Athlon Car Lease biedt sinds kort al haar 120.000 rijders een NS-Business Card aan. Hoe het gebruik daarvan is, kon een woordvoerster van de leasemaatschappij nog niet vertellen.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.