Movares wint Staalprijs met de Hemboog

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

Movares heeft de nationale Staalprijs 2010 gewonnen met de Hemboog in de categorie 'karakteristieke stalen bouwdelen'.

Deze prijs is toegekend door de jury en Bouwen met staal.

 

Boogconstructie

De Hemboog heeft een lichte boogconstructie met gebogen glasplaten die het aantal en de afmetingen van de

constructieonderdelen reduceert. Door de glijdende opleggingen zijn minder stabiliteitsvoorzieningen nodig.

 

Juryrapport

Volgens het juryrapport ziet de stationskap er zo compromisloos uit alsof er geen randvoorwaarden waren. Maar dat is zeker niet waar. De twee bestaande betonnen viaducten legden allerlei beperkingen op aan het ontwerp. Slim bedacht is om de stalen kapconstructie op één plaats horizontaal te fixeren en verder horizontaal te laten schuiven. Op deze manier hoefde er geen rekening  gehouden worden met de dilataties in het onderliggende viaduct en blijft de kap verschoond van een veelheid aan stabiliteitsvoorzieningen. Het is een sterk constructief ontwerp dat volgens de jury de meerwaarde van staal bewijst en de Nationale Staalprijs volop verdient.

 
Auteur: Joske van Lith

De overkapping van Station Sloterdijk (Hemboog) in Amsterdam heeft de Nationale Staalprijs 2010 gewonnen in de categorie 'karakteristieke stalen bouwdelen'.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.