Movares: IJmeerlijn zonder woningbouw in IJmeer

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Voor een rendabele verbinding tussen Amsterdam en Almere is het niet nodig om woningen in het IJmeer te bouwen. Tot die conlusie komt advies- en ingenieursbureau Movares.

Movares werkte in  opdracht van de Werkmaatschappij Amsterdam Almere een eigen visie uit over hoe de verbinding tussen Amsterdam en Almere kan worden gerealiseerd.  

‘RegioMetro Amsterdam Almere’

Volgens het plan is de beste optie een metroverbinding die in fasen kan worden uitgevoerd, met traditionele technieken wordt gebouwd en voorziet in een extra aftakking naar Amsterdam Zuidoost.

Movares maakte een totaalvisie op de ruimtelijke ontwikkeling van de Metropoolregio Amsterdam tot de zogenoemde ‘blauwe metropool’. Het IJmeer vormt een essentieel onderdeel van het plan. In de visie ligt de nieuw geplande wijk Almere Pampus niet op eilanden in het IJmeer, maar op bestaand land. De nieuwe, compacte woonwijk met circa 25.000 woningen heeft ook als voordeel dat er een groot reizigersaanbod ontstaat voor de IJmeerverbinding. De wijk krijgt een open verbinding met de Noorderplassen. Daardoor wordt wonen aan het water gerealiseerd zonder het IJmeer aan te tasten. Voor de kust van Almere Pampus heeft Movares kleine eilandjes gesitueerd voor natuurontwikkeling en recreatie. Omdat de te verwachten groei van Almere onzeker is, kan het plan in fasen worden uitgevoerd, zodat de uitvoering kan aansluiten bij de ontwikkelingen van het gebied.

Brug of tunnel

In de visie is zowel een brug- als een tunnelvariant uitgewerkt. De totale aanlegkosten van de brugvariant bedragen 2,2 miljard euro.  Volgens projectmanager Willem Ottevanger hebben beide voor- en nadelen, onder meer wat beleving, milieueffecten, ruimtelijke inpassing en kosten betreft: ‘De tunnel is zo’n 240 miljoen euro duurder dan de brug. Hij is 4,2 kilometer lang en ligt evenals onze brugverbinding ten noorden van het fort Pampus. Kenmerkend in onze brugverbinding is de hoge boogbrug over de vaargeul.’

RegioMetro

Ondanks de iets langere rijtijd van Almere Centrum naar Amsterdam Zuid ten opzichte van de trein, kiest Movares voor de metro  die stopt op alle tussenliggende stations. De metro’s rijden richting Amsterdam Zuid en verder naar Amsterdam West, en naar de Bijlmer ArenA.  Ottevanger: ‘In ons voorstel wordt het Amsterdamse metronetwerk ontvlochten. Het netwerk wordt daarmee eenvoudiger en dus betrouwbaarder. Dat betekent echter wel dat de reiziger nu iets vaker moet overstappen, maar dankzij de hogere frequentie van de metro’s heeft dat geen nadelig effect op de reistijd.’  

 
Auteur: Joske van Lith

Het ontwerp van de IJmeerbrug

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.