Monitoren van verkeersstromen met camera’s

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

In de eerste week van juni zijn er camera’s geplaatst op de bedrijventerreinen Forepark (Den Haag) en Brainpark II (Rotterdam) voor de pilot van Trafficmining. Dit is een innovatieve manier om verkeersstromen te monitoren die in Nederland nog nauwelijks wordt toegepast aldus samenwerkingsorganisatie BEREIK.

Met behulp van camera’s worden de bewegingen van de verschillende modaliteiten (voetgangers, fietsers, auto’s, bestelauto’s, lijnbussen en vrachtverkeer) inzichtelijk gemaakt. Daarna vindt analyse plaats op de bevindingen.

 

Trafficmining vervangt traditionele, tijdrovende meetmethoden als enquêtering en telling. Het resultaat is een goed beeld van de huidige verkeerssituatie waardoor een gerichte aanpak van mobiliteitsmanagement maatregelen op bijvoorbeeld een bedrijventerrein kan worden bepaald. Voor de registratie wordt gebruik gemaakt van een videocamera en een microfoon. De verzamelde gegevens worden vergeleken voor een betrouwbaar resultaat.

 

Ook de classificatie van (motor-)voertuigen is mogelijk. Rijdt er een vrachtwagen of een personenauto? De camera’s stonden een week lang bij alle ontsluitingswegen van de bedrijventerreinen. Aan de hand van de verkregen data wordt een mobiliteitsmanagementplan met de bedrijven opgesteld om het vervoer van en naar het terrein verder te verbeteren. Een tweede meting laat dan zien of de maatregelen effect hebben gehad.

 

De pilot Trafficmining vindt plaats in opdracht van BEREIK! in het kader van de TaskForce Mobiliteitsmanagement. Voor de pilot wordt samengewerkt met OM Den Haag en Slim Bereikbaar Rotterdam.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.