Monitor Zuid-Holland: forse groei regionaal spoor

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De doelstelling van de provincie Zuid-Holland om het aantal kilometers afgelegd in het openbaar vervoer jaarlijks met 1,5 procent te laten stijgen, wordt niet gehaald. Dat blijkt uit de monitor 2010 over het Provinciaal Verkeer- en Vervoer Plan. De groei kwam in 2009 niet verder dan 0,5 procent ten opzichte van 2006, terwijl de ambitie 4,5 procent was.

Hoe de cijfers over de modal split over 2010 eruit zullen zien, is nog de vraag. De provincie meldt in de monitor al wel mooie groeicijfers voor 2010 op het regionaal spoor. Zo trok de treindienst Gouda - Alphen aan den Rijn 22 procent meer reizigers.

 

Auto blijft belangrijk

De auto was in 2009 het belangrijkste vervoermiddel in Zuid-Holland. Driekwart van de kilometers worden in de auto afgelegd. Daarna wordt het meest gebruikgemaakt van de fiets (8 procent) en de trein (8 procent). In 2009 werden over het geheel genomen iets minder kilometers afgelegd: gemiddeld 29,8 kilometer per dag per inwoner tegen 31,9 kilometer in 2004. De economische crisis speelt daarbij een belangrijke rol, aldus de monitor.

 

Auto sneller

Zowel in de spits als in de dalperioden kon men in 2010 een hogere gemiddelde snelheid aanhouden dan in 2009. De snelheid in de spitsperioden voldoet aan de provinciale doelstelling van minimaal 45 km/uur. In de dalperiode wordt net niet aan de doelstelling van 53 km/uur voldaan. Een vergelijking van de reistijden met het openbaar vervoer en de auto maakt duidelijk dat het openbaar vervoer wat betreft reistijd over het algemeen niet kan concurreren met de auto.

 

Fiets

Wat betreft de doelstellingen op het gebied van fietsbeleid ligt de provincie aardig op schema. Men wil in de periode 2008-2012 110 kilometer nieuw fietspad realiseren. Daarvan is nu bijna  90 km gerealiseerd. Het fietsgebruik, gemeten in aantal met de fiets afgelegde kilometers per persoon per dag vertoont een licht stijgende trend. Daar staat tegenover dat het aantal fietsverplaatsingen per persoon per dag licht lijkt te dalen. Maar, schrijven de opstellers van de PVVP-monitor, dit treedt met name op in de beide WGR+ regio’s. Op de korte afstand (tot 7,5 km) wordt in de overige regio’s van Zuid-Holland wel vaker de fiets genomen.

 
Auteur: Margriet Verhoog

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.