Modernisering havengelden stimuleert efficiënter containervervoer

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

Driekwart van de binnenhavens overweegt om de opzet van de havengelden te moderniseren. Modernisering hiervan kan namelijk leiden tot meer duurzame en efficiënt containervervoer.

Deze conclusie trekken de Nederlandse Vereniging van Binnenhavens en onderzoeksbureau Panteia na recent onderzoek (in opdracht van Connekt).  

Slim bundelen
Als containers slimmer worden gebundeld in de havens in het achterland hoeft een binnenvaartschip minder stops te maken in de zeehavens. Bundelen betekent een snelle overslag in een binnenhaven en dan weer doorvaren. Bulkgerichte havengelden houden daar geen rekening mee en maken dit soms onnodig duur. Modernisering van de grondslag en inning van havengelden is dus gunstig voor havens en schippers. Tegelijkertijd geeft het ook een impuls aan duurzamere en efficiëntere containerlogistiek.

Gezamenlijk havenbedrijf
‘Met modernisering werken we ook mee aan de concurrentiekracht van logistiek Nederland. Veel havens zijn bereid om dit aan te pakken’, stelt Marijke van Haaren (voorzitter Nederlandse Vereniging van Binnenhavens). De havens van Zwolle, Kampen en Meppel werken aan de vorming van één gezamenlijk havenbedrijf. Zij hebben aangekondigd een voortrekkersrol te spelen in de modernisering van de havengelden.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.