Mobiliteitsbudget vermindert autogebruik in 5 Belgische ondernemingen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Een mobiliteitsbudget vermindert het autogebruik voor woon-werkverplaatsingen met 37 procent.

Dat blijkt uit een proefproject in 5 Belgische ondernemingen

Deze proef is geïnitieerd door de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits, samen met de Bond Beter Leefmilieu, Mobiel 21 en Voka Halle-Vilvoorde.  Minister Crevits ziet potentieel in dit project ‘Mobiliteitsbudget Werkt’.

Via het Vlaamse mobiliteitsbudget krijgt een werknemer als deel van zijn loon een budget ter beschikking dat hij of zij vrij mag spenderen aan vervoersmodaliteiten naar keuze voor woon-werkverplaatsingen. In 5 ondernemingen  in Kampenhout, Waregem, Leuven, Mechelen en Vilvoorde is het mobiliteitsbudget toegepast . Binnen elke onderneming kreeg een aantal werknemers, 55 in totaal, een mobiliteitsbudget om gedurende enkele maanden te spenderen aan vervoermiddelen naar keuze. Zij zelf konden een pakket samenstellen uit: een (bedrijfs)auto, het openbaar vervoer (trein, bus en tram), een lease- of bedrijfsfiets. 

Gewijzigd verplaatsingsgedrag van de proefpersonen

Gedurende het project daalde het aandeel autoverplaatsingen in het woonwerkverkeer met 37 procent (van 80 naar 50 procent autoverplaatsingen). Het aandeel van de fiets steeg van 10 naar 22 procent, dat van de trein verdriedubbelde  van 8 naar 24 procent. Ook maakten deelnemers meer dan voorheen de keuze om vervoermiddelen te combineren. Tijdens het project legde 46 procent een voor- en natraject af, voor de proef was dat 21,6 procent. Voor werkverkeer blijft de auto overigens nog steeds het meest populaire vervoermiddel. Populaire vervoermiddelen en vervoermaatregelen blijken:  de fietsvergoeding, het busabonnement van De Lijn en de treinkaart van de NMBS.

Blijvend effect op mobiliteit

Na het proefproject met het mobiliteitsbudget blijft 60 procent van de deelnemers zich nog steeds volledig of gedeeltelijk anders verplaatsen en zijn daar ook positief over. Genoemd worden: ‘milieuvriendelijk’, ‘kostenbesparend’, ‘stressbesparend ‘ en ’gezond’

Aanbevelingen

De onderzoekers stellen vast dat er binnen de actuele complexe  Belgische fiscale wetgeving het toch nu al mogelijk is om met een systeem van mobiliteitsbudget te werken. Voorwaarde is dat de onderneming over een goede en klantvriendelijke beheerstool beschikt voor de uitvoering van het mobiliteitsbudget. De onderzoeksresultaten zijn op 13 maart in aanwezigheid van minister Crevits gepresenteerd op de slotconferentie van het project ‘Mobiliteitsbudget Werkt’ in het Vlaams Parlement.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.