Mobiliteitsbeleid bij ziekenhuizen loont

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Aandacht voor mobiliteitsbeleid bij ziekenhuispersoneel loont: ging in 2004 nog 43 procent van de medewerkers van het UMC Utrecht nog met de auto naar het werk, in 2012 was dat gedaald naar 26 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van DTV Consultants.

Fiets nu meest gebruikte vervoermiddel
Uit de nulmeting in 2004 bleek dat veel medewerkers ook op korte afstanden met de auto naar het werk reisden. Sindsdien brengt het UMC Utrecht elke twee jaar het reis- en werkgedrag van medewerkers in kaart. Het personeel is vooral meer gebruik gaan maken van de fiets (gebruik is gestegen met 15 procent) en van het openbaar vervoer (gebruik is gestegen met ruim 50 procent). De fiets is in plaats van de auto het meest gebruikte vervoermiddel in het woon-werkverkeer geworden.

Bereikbaarheid ziekenhuis voor patiënten
Het mobiliteitsbeleid is succesvol, ook omdat (polikliniek)patiënten en bezoekers positief blijven over de bereikbaarheid van het ziekenhuis, het uitgangspunt voor het mobiliteitsbeleid van het UMC Utrecht. Daarom meet het ziekenhuis elke twee jaar de waardering van patiënten en bezoekers en vragen ze naar ervaren knelpunten, hun reisgedrag en opmerkingen en suggesties. Zodra deze waardering onder een bepaalde norm zakt, worden aanpassingen aan het mobiliteitsbeleid voor medewerkers beoordeeld en doorgevoerd. Bijvoorbeeld via een promotiecampagne voor Park&Ride of medewerkers betrekken bij de totstandkoming van het vervoersbeleid. Ook overweegt het UMC Utrecht om medewerkers die fietsen naar het werk structureel een hogere reiskostenvergoeding te geven verstrekken dan automobilisten.

 
Auteur: Joske van Lith

Patiënten zijn tevreden over de bereikbaarheid van het UMC Utrecht, nadat het ziekenhuis het reisgedrag van medewerkers in kaart bracht.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.