Mobiele telefoon maakt praatpaal overbodig
Pech op de snelweg? Dan kan je binnenkort niet meer bij de bekende praatpaal terecht. Rijkswaterstaat gaat alle 3300 ANWB-palen langs de kant van de snelweg begin juli weghalen. Dit scheelt de overheid zo’n miljoen euro per jaar. “We hebben hier vrede mee, de technologie heeft de functie van de paal overgenomen”, aldus ANWB-woordvoerder Marcus van Tol.
Minister Schultz kondigde in 2014 al aan dat Rijkswaterstaat en de ANWB de praatpaal overbodig achtten. Dit heeft te maken met de opkomst van de mobiele telefoon, E-call en B-call. Daardoor werd de kenmerkende gele paal steeds minder gebruikt: zo’n 30.000 keer per jaar. Een mobiele telefoon gebruiken is niet alleen sneller, maar ook veiliger.
50 jaar praatpaal
En dus komt er komende zomer een einde aan een iconisch beeldelement, dat bijna 60 jaar zijn plicht heeft vervuld. “De praatpaal bestaat al sinds de jaren ’60. Het was toen een geweldige innovatie”, vertelt ANWB-woordvoerder Van Tol. Lees hier meer over de geschiedenis van de praatpaal.
Mobiele telefoon
De palen waren sowieso aan het einde van hun levensduur, geeft van Tol aan. En met de afbouw van het aantal gebruikers, was ook de investering in productie van nieuwe palen niet gewenst. Van de 30.000 gebruikers, heeft ongeveer één derde geen mobieltje bij zich.
Bewustwording
“Het is dus wel verstandig op weg te gaan met een opgeladen mobiel, want dat wordt de nieuwe methode”, is Van Tol duidelijk. Rijkswaterstaat en de ANWB organiseren daarom samen voorlichtingen, om weggebruikers bewust te maken van de nieuwe situatie.
Reactie plaatsen •