MNP: bereikbaarheidswinst door bundeling en intensivering
Ruimtelijke ordening van wonen en werken kan een belangrijke bijdrage leveren aan de bereikbaarheid over de weg en via ov, en maakt op langere termijn minder investeringen in de infrastructuur nodig. Ook levert bundeling en intensivering van verstedelijking een aanzienlijke bereikbaarheidswinst op. Dat stelt het Milieu en Natuur Planbureau (MNP) in het eerste deel van de tweede Duurzaamheidsverkenning die op 6 juni naar buiten werd gebracht.
De studie laat zien hoe optimalisatie van ruimtelijke toedeling van functies kan zorgen voor een zo duurzaam mogelijk Nederland. Om negatieve gevolgen van klimaatverandering, verstedelijking en mobiliteit beperkt te houden is samenhang noodzaak, aldus het rapport. Wonen, werken, mobiliteit, natuur, landschap en veiligheid tegen overstromingen dient beter op elkaar te worden afgestemd en de ruimtevraag vanuit de beleidsterreinen dient in samenhang op de kaart te worden gezet. Deeloplossingen en fragmentatie (veelal voorkomend vanuit een sectorale invalshoek) worden zo voorkomen. Centrale regie van de uitvoering van al bestaand beleid is nodig.
Er worden zes maatschappelijke thema’s onderscheiden, waaronder verkeer en vervoer. Belangrijkste kwesties daarbij zijn bereikbaarheid van de grote steden, congestie op de wegen en ongelijke verdeling van milieulasten over verschillende bevolkingsgroepen.
Volgens het MNP levert bundeling en intensivering van verstedelijking een aanzienlijke bereikbaarheidswinst op. Investeringen in infrastructuur zouden beter worden benut wanneer ze plaatsvinden in de volgorde: ruimtelijk beleid (bundelen en verdichten), beprijzen en uitbreiden infrastructuur.
De introductie van een landelijke (naar tijd, plaats en milieukenmerken gedifferentieerde) kilometerbeprijzing en de aanpak van geluidshinder langs stedelijke en provinciaal wegennet worden genoemd als mogelijke beleidsacties op de korte termijn (voor 2010). Zij zijn goede voorbeelden van maatregelen die verschillende beleidsterreinen betreffen: verstedelijking, infrastructuur en kwaliteit woonomgeving. Daarnaast kan ook kwaliteitsverbetering van het openbaar vervoer een aanzienlijke bereikbaarheidswinst opleveren, aldus de studie.
Er is een samenvatting van de Duurzaamheidsverkenning beschikbaar. Eind juni volgt het complete rapport.
Reactie plaatsen •