Minister Schultz ziet mogelijkheden voor ‘Slim reisbeleid in de praktijk’ binnen Beter Benutten

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Minister Schultz van Haegen wil de toepassing van mobiliteitsbudgetten stimuleren. Dat zie ze tijdens de presentatie van het rapport Slim reisbeleid in de praktijk in Den Haag op 27 maart. De minister wil dat doen binnen het programma Beter Benutten. Het rapport is opgesteld door de werkgroep Mobiliteitsbudget van de B50, vijftig beeldbepalende werkgevers op het gebied van Slim Werken Slim Reizen. 

Het rapport Slim reisbeleid in de praktijk geeft antwoord op de vraag hoe werkgevers een mobiliteitsbudget kunnen invoeren om ervoor te zorgen dat hun werknemers slimmer werk- en reisgedrag vertonen. Het doet dat aan de hand van tien voorbeelden uit de praktijk. Tien kleine en grote bedrijven geven aan hoe het invoeren van een mobiliteitsbudget bij hen concreet is verlopen en van welke prikkels om reisgedrag te beïnvloeden ze daarbij gebruik hebben gemaakt. Ook de motivatie, besluitvorming en procesobstakels van de bedrijven komen aan bod. Bedrijven kunnen zo leren van anderen die het mobiliteitsbudget al hebben ingevoerd.

Actieve werkgevers
Minister Schultz onderschreef dat het rapport een impuls kan betekenen voor het activeren van werkgevers op het gebied van slim werken en slim reizen. Ook de verbindingen die de B50 met werkgevers in andere regio’s heeft gelegd, dragen daar volgens haar aan bij. ‘Uiteindelijk leidt dit tot een nieuw netwerk van actieve werkgevers die vanuit hun eigen bedrijfsvoering aan de slag gaan met maatregelen die bijdragen aan een betere bereikbaarheid, een van de doelstellingen van het programma Beter Benutten, aldus de minister.’

Slimmer met mobiliteit omgaan

‘De ANWB ziet veel potentie in het mobiliteitsbudget, omdat het werkgevers en werknemers stimuleert om slimmer met mobiliteit om te gaan. Moeten mijn werknemers wel reizen en zo ja; hoe? Kan ik vandaag thuis werken of iets later naar kantoor? Minder reizen of buiten de spits reizen is goed voor de bereikbaarheid en verlaagt de belasting op het milieu. Daarbij is het ook belangrijk voor het bedrijfsleven zelf. Veel organisaties beseffen amper hoeveel geld ze besteden aan mobiliteit, vaak is het de derde kostenpost voor een onderneming (na personeel en huisvesting). Voor de werknemer is het mobiliteitsbudget een manier om zelf te kunnen bepalen wat op dat moment de slimste manier is om te reizen. Dus niet òf een ov-abonnement òf een fietsvoorziening òf een km-vergoeding voor de auto. Maar in de plaats daarvan flexibel gebruik kunnen maken van diverse vervoersmiddelen, zoals de werkdag het toelaat. Kortom, het mobiliteitsbudget biedt veel kansen!’ aldus Monique Verhoef, ANWB, voorzitter werkgroep bedrijfsleven.

Beter Benutten

Binnen Beter Benutten werken het rijk, bedrijfsleven en de regio’s samen om de bereikbaarheid in de drukste gebieden over weg, water en spoor te verbeteren. Dat doet het programma onder andere door ‘Slim Werken Slim Reizen’ (SWSR) mogelijk te maken. Tot eind 2012 bestond hiervoor een apart platform, waarvan Lodewijk de Waal voorzitter was en dat werd gevormd door de B50, werknemers en de overheid. Vanochtend sloot De Waal zijn opdracht formeel af. Volgens hem kunnen de binnen SWSR opgebouwde kennis en ervaring kan nu uitstekend worden ingezet binnen Beter Benutten.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Minister Schultz van Haegen ontvangt het rapport ‘Slim reisbeleid in de praktijk’ van Lodewijk de Waal, scheidend voorzitter ‘Slim Werken Slim Reizen’ en Monique Verhoef werkgroep voorzitter bedrijfsleven / ANWB

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.