Minister Schultz onderzoekt afschaffing seniorenkeuring

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Mi
Minister Schultz van Haegen van IenM wil het systeem van medische keuringen voor het rijbewijs vereenvoudigen en de procedures versnellen. Ook onderzoekt ze een mogelijke afschaffing van de seniorenkeuring.

Met de maatregelen reageert de minister op het onderzoek dat het bureau Andersson Elffers Felix heeft gedaan naar de procedures voor de medische beoordeling van de rijvaardigheid en geschiktheid voor het rijbewijs. Daaruit blijkt, dat er verbeteringen mogelijk zijn om de procedures sneller, eenvoudiger en duidelijker voor burgers te maken.

‘One stop center’
Volgens het onderzoek kan een zogeheten ‘one stop center’ mogelijk bijdragen aan snellere en efficiëntere keuringen. Als alle medische keuringen op één locatie kunnen plaatsvinden, kan de (beroeps)chauffeur in één dag in plaats van de huidige maximaal 16 weken uitsluitsel krijgen over zijn of haar rijgeschiktheid. Een proef van het CBR moet uitwijzen of deze werkwijze in praktijk mogelijk en ook betaalbaar is.

Medische keuring of rijtest
Ook wil de minister dat het CBR dit jaar bekijkt of rijtesten vaker de medische keuring kunnen vervangen. In aanvulling op het wetsvoorstel dat voorziet in een verhoging van de keuringsleeftijd van 70 naar 75 jaar neemt de minister de aanbeveling over om te kijken naar de effecten van een afschaffing van de seniorenkeuring. Uit dit onderzoek moet blijken op welke andere manieren de verkeersveiligheid geborgd kan worden.

CBR regisseur
De minister heeft het CBR de opdracht gegeven nadrukkelijker de rol van regisseur van de procedures rondom de medische keuringen op te pakken. Ook wil de minister dat er een structurele samenwerking met de Gezondheidsraad komt waardoor regelgeving op basis van de nieuwste inzichten periodiek kan worden aangepast. De Gezondheidsraad zal daarbij in eerste instantie prioriteit geven aan een advies over de verplichte periodieke herkeuring voor stabiele aandoeningen zoals ADHD.

 
Auteur: Joske van Lith

Minister Schultz van Haegen laat onderzoeken of de seniorenkeuring kan worden vervangen door een rijtest.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.