Minister: binnenvaartsector moet beter samenwerken

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
De binnenvaartsector krabbelt op uit een financieel zeer zware periode en is onmisbaar voor zowel Nederland als het buitenland, zo blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Versterking van de marktstructuur in de binnenvaart’. Daarom roept minister Schultz van Haegen ondernemers in de binnenvaart op om commerciële samenwerkingsverbanden te zoeken en te zorgen voor meer stabiliteit voor de hele sector”

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) zegt dit naar aanleiding van de conclusies van een onderzoeksrapport door onderzoekbureau STC-Nestra en Maverick Advocaten. Op 23 maart stuurde zij hierover een brief naar de Tweede Kamer.

Het rapport beschrijft de huidige situatie van de sector, geeft een analyse van de mogelijkheden tot samenwerking met binnenvaartondernemingen en een inventarisatie van mededelingsrechtelijke kaders die van belang zijn bij de vorming van commerciële samenwerkingsverbanden.

Veel barrières

Het Centraal Bureau voor de Statistiek bracht een rapport naar buiten waaruit blijkt dat de sector vorig jaar met 3 procent is gegroeid. Toch blijft de opvallende conclusie onderzoekbureau STC-Nestra en Maverick Advocaten dat, ondanks de zware financiële periode, er weinig lijkt te bewegen in de markt. Er zijn veel barrières om tot samenwerking te komen. Dat er tot nu toe te weinig is gebeurd, baart de minister zorgen en daarom roept zij de sector op om de adviezen die uit het rapport komen over te nemen.
 

De uitkomsten van het rapport helpen ook als ondersteuning bij de gesprekken die op dit moment plaatsvinden tussen partijen over initiatieven om binnenvaartondernemers te stimuleren tot de vorming van commerciële samenwerkingsverbanden, binnen bestaande mededingingsrechtelijke kaders. Betrokken partijen zijn BLN-KSV, CBRB, de banken ING, ABN-AMRO, Rabobank, verladersorganisatie EVO en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.
 
In oktober 2013 stuurde Minister Schultz al het rapport ‘Markttransparantie en de rol van tussenpersonen in andere sectoren ter inspiratie voor de binnenvaart’ naar de Tweede Kamer. In dit rapport gaf zij al aan dat binnenvaartschippers de crisis moesten aangrijpen voor een cultuuromslag.




 

Foto: ANWB/AVD

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.