Minder vaak sms-en op de fiets

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

TeamAlert onderzocht de effectiviteit van het verkeerseducatieproject Kruispunt. Het project blijkt effect te hebben op het gedrag van jongeren in het verkeer.

Binnen Kruispunt gaan middelbare scholieren (temidden van een kruispunt met verkeersborden, fietspaden en verkeerslichten) met elkaar in debat over verschillende thema’s gericht op verkeersveiligheid. Het effectonderzoek is uitgevoerd door TeamAlert (verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren) met een kwaliteitscontrole door Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.  

Eigen risicogedrag
Een Kruispuntsessie bestaat uit vier debatrondes over verschillende stellingen, elke stelling wordt geïntroduceerd met een filmpje. Tijdens de discussies werkt TeamAlert aan de sociale norm binnen de groep en denken leerlingen na over hun eigen risicogedrag in het verkeer.

Geen telefoon tijdens het fietsen
Uit onderzoek van TeamAlert blijkt dat Kruispunt succesvol de kennis en intentie van leerlingen beïnvloedt. Leerlingen weten meer over verkeersveiligheid en hebben minder vaak de intentie om te sms-en, te appen of muziek te luisteren op de fiets na deelname aan het project. Daarnaast beoordelen de leerlingen Kruispunt ruim voldoende met een 7,2. Van de leerlingen vond 53% het project leerzaam en is 59% van de leerlingen, naar aanleiding van het project, gaan nadenken over zijn of haar rol in het verkeer.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.