Minder ongevallen jongeren na invoering bromfietsexamen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Na invoering van het bromfietsexamen in 2010, is het aantal minder ernstig verkeersgewonde brom/snorfietsers van 15-17 jaar met 22 procent afgenomen.

Dat schrijft minister Schultz van Hagen aan de Tweede Kamer, op basis van een SWOV-onderzoek.

Ook is het brom/snorfietsbezit sterk afgenomen bij 15-17 jarigen. Uit het SWOV-onderzoek blijkt, dat juist het aantal 18-24-jarige slachtoffers (die nog geen bromfietsexamen hadden gedaan) is toegenomen met 47 procent, ook het brom/snorfietsbezit in deze leeftijdcategorie nam toe met 43 procent.

De SWOV stelt dat het niet met zekerheid te zeggen is dat de invoering van het bromfietsexamen de oorzaak is van een lager bromfietsbezit en daarmee ook minder ongevallen bij de 15-17 jarigen. Ten eerste was de meetperiode na de introductie van het bromfietsexamen beperkt tot 1 jaar en ten tweede kunnen er meerdere mechanismen zijn die leiden tot minder verkeersslachtoffers in deze categorie. Bijvoorbeeld zijn door de invoering van het bromfietsrijbewijs de handhavingmogelijkheden van de politie fors uitgebreid. Zo kan een bromfietsrijbewijs worden ingenomen bij gevaarlijk en hinderlijk gedrag, bij alcoholmisbruik en bij snelheidsovertredingen. Daarnaast is nu voor de beginnende bromfietser, net als voor de beginnende automobilist, een puntenrijbewijs van kracht. Voor de invoering kon de politie alleen de identiteit controleren en op kenteken bekeuren.

Invoering praktijkexamen voor brom- en snorfietsen

Op 1 maart 2010 is het praktijkexamen voor brom- en snorfietsen (rijbewijscategorie AM2) en brommobielen (rijbewijscategorie AM4) ingevoerd. Reden voor de invoering van het praktijkexamen voor deze voertuigen was het blijvend hoge ongevalrisico onder deze doelgroep de afgelopen jaren. Onder bromfietsers vielen gedurende de periode 2008 tot en met 2011 jaarlijks meer dan 40 verkeersdoden en circa 2.000 ernstig gewonden. Dat is een ruim 5 maal hoger risico dan fietsers en een 20 maal hoger risico dan automobilisten. Dit komt met name door de relatief hoge rijsnelheid in combinatie met de kwetsbaarheid van de berijder. Doel van de invoering van dit bromfietsexamen is de veilige deelname aan het verkeer van de brom- en snorfietser en inzittende van een brommobiel te vergroten.

 
Auteur: Joske van Lith

Na invoering van het bromfietsexamen in 2010, is het aantal minder ernstig verkeersgewonde brom/snorfietsers van 15-17 jaar met 22 procent afgenomen.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.