Minder gemiste OV-check-outs, meer terugbetalingen

vrijdag 16 september 2016
timer 2 min
Vorig jaar is het percentage gemiste check-uits in trein, bus, metro en tram gedaald. Dat blijkt uit het herhalingsonderzoek naar incomplete transacties dat door Panteia is uitgevoerd in opdracht van de openbaarvervoerbedrijven. Het Nationaal openbaar vervoerberaad, NOVB, waarin overheden, vervoerbedrijven en consumentenorganisaties vertegenwoordigd zijn, verwacht dat met voortzetting van maatregelen, het aantal gemiste check-uits kan dalen tot de afgesproken 1 procent.

Onderzoeksbureau Panteia stelde vast dat er sprake is van 1,3 procent incomplete ritten in de onderzoeksperiode januari 2015 tot en met december 2015. In 2014 was dit percentage nog 1,7 procent. In 2015 werd er daarentegen vaker geld teruggevraagd na een gemiste check-uit: 579.000 verzoeken ten op zichtte van 440.000 in 2014. Daarmee verdubbelde bijna het aan reizigers terugbetaalde bedrag, van 2,7 miljoen naar 4,9 miljoen euro.

De maatregelen die zijn afgesproken na het onderzoek in 2014 zijn: het her- en bijplaatsen van in- en uitcheckpalen en het verder verbeteren van de website www.uitcheckgemist.nl. Met deze maatregelen wordt het reizigers makkelijker gemaakt om in- en uit te checken en om geld terug te krijgen mocht er toch vergeten zijn uit te checken. In 2018 wordt er opnieuw een onderzoek gedaan naar het percentage gemiste check-uits.

Check-uit alert service
NS is inmiddels gestart met een check-uit alert service. Samen met de TU Delft worden onderzoek en pilots vervolgd naar hoe de incidentele reiziger minder vergissingen maakt bij het in en uit checken. Zo wordt een proef op de Valleilijn verder voorbereid, waarbij de overstap van de ene vervoerder naar de ander niet meer tussentijds uit- en ingecheckt hoeft te worden.

Hoewel de reiziger zelf verantwoordelijk is voor het in- en uitchecken, vindt het NOVB dat het geld dat niet door de reiziger wordt teruggevraagd na een gemiste check-uit, ten goede moet komen aan de reizigers. Daarom blijft de hele OV-sector investeren in maatregelen om het percentage gemiste check-uits te verlagen tot de 1 procent.

Achtergrond van het NOVB
In het NOVB (Nationaal OV-Beraad) werken overheden en vervoerders met advies van de consumentenorganisaties samen aan verbeteringen in het OV die niet individueel door vervoerders te realiseren zijn. Doel is om de OV-reiziger snel, betrouwbaar, veilig, en met gemak en comfort van deur-tot-deur te laten reizen.

Lees het eindrapport

Maatregelen die in het NOVB zijn afgesproken na het onderzoek in 2014 zijn: het her- en bijplaatsen van in- en uitcheckpalen en het verder verbeteren van de website www.uitcheckgemist.nl

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.