Minder files, meer verkeersveiligheid door samenwerking in IMeX

woensdag 2 december 2015
timer 3 min
He
Het samenwerkingsplatform Incident Management Exchange (IMeX) is donderdag 26 november officieel gepresenteerd aan de verkeersbranche op de Dag van Verkeer en Mobiliteit in Houten. Met IMeX wisselen stakeholders bij incidenten op de weg, zoals de verkeerscentrale, hulpdiensten en pechhulpverleners, snel en eenvoudig informatie uit over pech-of ongevallen en werken zij effectief samen aan het zo snel mogelijk oplossen van gevaarlijke situaties.
 

Laurens Schrijnen, directeur van De Innovatiecentrale, en Frank Ottenhof, ceo van Trafficlink, lanceerden het samenwerkingsplatform op het ITS-paviljoen van Beter Benutten tijdens de Dag van Verkeer en Mobiliteit.

Files door nincidenten
Uit de meest recente Publieksrapportage Rijkswegennet van Rijkswaterstaat blijkt dat maar liefst 26 procent van de files veroorzaakt wordt door incidenten. IMeX optimaliseert de samenwerking tussen alle stakeholders bij incidenten, door hen geautomatiseerd te verbinden en razendsnel kennis over incidenten uit te laten wisselen. Het vergemakkelijkt de communicatie en draagt bij aan goed gecoördineerde samenwerking en een optimaal hulpverleningsproces.

Meldingen
Meldingen van ongevallen worden snel opgevolgd, (pech)hulpdiensten zijn snel ter plaatse en weten wat ze aantreffen. Overige verkeersdeelnemers ontvangen informatie over de stremming. Snelle en veilige hulpverlening, met als doel de weg zo snel mogelijk weer vrij te krijgen, zodat het verkeer kan doorstromen.

Testen
Aan IMeX zijn zowel publieke als private partijen verbonden, zoals wegbeheerders, publieke hulpdiensten, private alarmcentrales, pechhulpverleners, bergers en bandenleveranciers. Onder andere de Provincie Noord-Brabant en Profile Tyrecenter zijn al aan het testen met IMeX.

De Innovatiecentrale
In december 2016 zal ook in De Innovatiecentrale – een experimenteer- en ontwikkelruimte binnen de verkeerscentrale van Zuid-Nederland – een IMeX-desk komen, zodat wegverkeersleiders van Rijkswaterstaat kennis kunnen maken met de toepassing. Doordat de data-uitwisseling zo generiek mogelijk is gemaakt, kan de informatie in bestaande systemen van gebruikers worden geïntegreerd. Daarnaast kan gebruik gemaakt worden van een voor alle partijen beschikbare webinterface.

Voorkomen
Het platform wordt begin 2016 uitgebreid met componenten die het mogelijk maken incidenten en files te voorkomen. Zo komt er een toevoeging die realtime inzage biedt in de impact van een incident op de doorstroming en wordt er gewaarschuwd bij een verhoogd risico op incidenten door weersinvloeden of verkeersdrukte. Ook wordt het mogelijk met behulp van rapportagemogelijkheden inzichtelijk te krijgen onder welke omstandigheden en op welke locaties zich regelmatig incidenten voordoen, zodat deze in de toekomst voorkomen kunnen worden. Weggebruikers worden rechtstreeks betrokken. Via bestaande apps en systemen kunnen zij incidenten melden, maar ook informatie en waarschuwingen ontvangen over incidenten of gevaarlijke situaties die zij naderen. Alle toevoegingen worden in co-creatie met gebruikers ontwikkeld.

Digitale Wegbeheerder-consortium
IMeX is een privaat en duurzaam initiatief van het Digitale Wegbeheerder-consortium, een samenwerkingsverband van diverse bedrijven, kennisinstellingen en overheden, met ondersteuning van Beter Benutten. Alle stakeholders betalen een abonnementsfee om aangesloten te zijn. Naast de primaire functies kunnen aangesloten stakeholders via IMeX ondersteunende diensten aanbieden, of tegen betaling diensten van andere stakeholders afnemen.

Het samenwerkingsplatform Incident Management Exchange (IMeX) is op 26 november officieel gepresenteerd.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.