Minder fietswrakken, maar ei van Columbus is nog niet ontdekt
In het gemeentelijke Meerjarenplan Fiets 2012 – 2016 wordt de doelstelling uitgesproken het aantal verwaarloosde en verlaten fietsen te beperken van 10 tot 5 procent. ‘Om dit goed te kunnen monitoren was een operationalisering van de termen ‘verwaarloosd’ en ‘verlaten’ nodig’, legt Jacob de Vries, directeur Trajan, uit.
Definitie
Het meerjarenonderzoek startte in 2013, maar toen bleek dat de definitie van verwaarloosde en verlaten fietsen in de praktijk te weinig handvatten bood voor een zuivere inventarisatie en handhaving (verwijdering). De Vries: ‘Want op basis waarvan is een fiets verwaarloosd en verlaten?’ In 2014 werd de definitie aangescherpt en ondertussen werkt de gemeente nogmaals aan een nieuwe definitie.
Nulmeting
De Vries: ‘Uit de nulmeting inventariseerden we in december 2013 8,9 procent ongebruikte fietsen en 7,8 procent fietsen met mankementen. 1,7 procent had zowel mankementen en stond langer dan een maand ongebruikt. Deze mankementen worden visueel geturfd door veldwerkers en de ongebruikte fietsen worden gedetecteerd door aangebrachte tie-wraps die na een maand nog om dezelfde fiets zitten.
1-meting
Om tot een gemiddelde te komen voor de hele stad, houden we de veldonderzoeken op 24 grote fietsparkeerplekken verdeeld over de stad, waarbij zo’n 300-400 fietsen per fietsparkeerlocatie worden bekeken.’ Uit de 1-meting in 2014 bleek het aantal fietsen met mankementen gedaald van 7,8 naar 5,1 procent. Ook het aantal fietsen met mankementen dat langer dan een maand niet werd gebruikt nam af van 1,7 naar 1,2 procent. Daarentegen nam het aantal fietsen dat langer dan een maand niet wordt gebruikt, toe van 8,9 naar 10,8 procent.
De Vries: ‘Je ziet hieruit dat de handhaving (verwijdering) van fietsen met mankementen werkt. Een verklaring voor het toegenomen aantal ongebruikte fietsen is wellicht dat er nu nog niet kan worden gehandhaafd op goede, maar verlaten fietsen behalve in gebieden met een gebiedsaanwijzing.’
Juridische omschrijving
De Vries houdt de oplossing van het probleem dan ook vooral op een scherpe juridisch omschrijving van de verlaten en verwaarloosde fiets op basis waarvan een strakke handhaving kan plaatsvinden. En daar werkt de gemeente op dit moment aan. Een beleidskader Fietsparkeren is in de inspraak. Dit bevat onder meer het voorstel om een maximale fietsparkeerduur in te voeren van zes weken binnen de ring. Samen met striktere handhaving op verwaarloosde fietsen denkt de hoofdstad zo 15 procent meer plek in het rek te kunnen realiseren.
Dit jaar voert Trajan de 2-meting uit in de hoofdstad. Meer informatie over het Kader Fietsparkeren via www.amsterdam.nl/fiets
foto ANWB/AVD
Reactie plaatsen •