Minder emissies kan goederenvervoer ook geld schelen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Me
Met maatregelen als aanpassingen in de ritfrequentie, het rijden op aardgas, en het gebruik van ritplanningssystemen zijn flinke besparingen te behalen in schadelijke uitstoot, maar ook in brandstof en kosten. Dat blijkt uit de resultaten van een project in Lelystad met 15 bedrijven.

Met het project emissiereductie Lelystad zoekt verladersorganisatie EVO samen met de gemeente Lelystad naar het reduceren van schadelijke uitstoot. 15 bedrijven (voornamelijk uit het MKB) werken op vrijwillige basis hier aan mee. Uit onderzoek naar mogelijke verbetermaatregelen blijkt dat de CO2-uitstoot met 10 procent gereduceerd zou kunnen worden. De mogelijke emissiereductie van NOx en fijnstof is respectievelijk 12 procent en 7 procent. Financieel gezien zouden de maatregelen een kostenbesparing van 9,9 procent opleveren.

 

Verbetermaatregelen

Doel van dit onderzoek was het in kaart brengen van de emissies van de logistieke activiteiten van 15 deelnemende bedrijven en het doen van voorstellen om de schadelijke uitstoot te verminderen. De verbetermaatregelen die het meest effect zouden sorteren, zijn: het reduceren beleveringsfrequentie,  rijden op aardgas, aanpassing van de distributiestructuur, toepassing van modal shift (de verplaatsing van goederenstromen van de weg naar water of spoor), inzet van LZV’s (ook wel ecocombi’s genoemd), het gebruik van ritplanningssystemen, en meer samenwerking met vervoerders, leveranciers, afnemers en collega-verladers.

 

Verbetermaatregelen die minder effect hebben, maar wel makkelijker zijn uit te voeren, zijn een rijstijltraining voor chauffeurs, verbeteren managementinformatie, monitoring van brandstofverbruik.

 

Bedrijfsleven

De deelnemende bedrijven zullen op vrijwillige basis aan de slag gaan met de verbetermaatregelen. EVO gaat de voortgang hiervan monitoren en dient als klankbord voor de 15 bedrijven. De deelnemende bedrijven hebben een voorbeeldfunctie voor andere bedrijven in de regio. De gemeente Lelystad is blij dat het regionale bedrijfsleven op deze manier een effectieve bijdrage levert aan de ambitie van de gemeente Lelystad om schoner, slimmer en efficiënter goederenvervoer te realiseren.

 
Auteur: Eveline Korving

Lelystad zoekt samen met verladersorganisatie EVO naar het reduceren van schadelijke uitstoot, hieraan werkten 15 bedrijven mee.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.