Minder doden bij spoorwegongevallen, aantal ongevallen neemt toe

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Tien mensen verongelukten vorig bij een ongeval op het spoor. Het jaar daarvoor was dat aantal 14, terwijl er in 2005 nog 25 mensen het leven lieten bij een spoorwegongeval. Het aantal zelfdodingen op het spoor blijft onverminderd hoog, rond de 190 per jaar. Deze cijfers maakt het CBS bekend op basis van de Trendanalyse railveiligheid 2010 van de Inspectie  Verkeer en Waterstaat. Werken aan het spoor leverde in geen 2010 geen dodelijke of ernstig gewonde slachtoffers op.

Ten opzichte van 2005 is het aantal doden door ongevallen op het spoor nu meer dan gehalveerd. De meeste slachtoffers vielen bij ongevallen op spoorwegovergangen, waarvan Nederland er ongeveer 2700 heeft. Het aantal zelfdodingen op het spoor is in deze aantallen niet begrepen. Over deze categorie is spoorbeheerder Prorail zeer terughoudend met informatie. Woordvoerder Rene Vegter: ‘Dit jaar promoveerde Cornelis van Houwelingen op het onderwerp spoorsuïcide. Hij komt tot de conclusie dat een toename van media-aandacht, resulteert in een toename van spoorsuicides’.  ProRail neemt overigens waar mogelijk maatregelen om suicide tegen te gaan, door hekken en verlichting langs het spoor te plaatsen, maar ook door borden te plaatsen die verwijzen naar de hulpdienst 113 online.nl

Ernstige ongevallen

Het aantal ernstige ongevallen stijgt wel, volgens het CBS, terwijl in deze categorie juist het aantal ongevallen veroorzaakt door spoorwegovergangen daalt: van 26 in 2007 naar 9 in 2010. Ernstige ongevallen zijn volgens de Inspectie: ongevallen met ten minste één bewegend spoorvoertuig waarbij ten minste één persoon om het leven is gekomen of zwaargewond is geraakt of dat schade van betekenis aan het materieel, de rails, andere installaties of het milieu, dan wel ernstige ontregeling van het verkeer heeft veroorzaakt.’ De toename in deze categorie wordt verder veroorzaakt door een stijging in de categorie ‘ongevallen rijdend materieel’ (Ongeval waarbij een persoon wordt geraakt door een trein of een deel van de trein. Personen die vallen van de trein of in de trein), van 1 in 2007 naar 5 in 2010. Ook de categorie botsingen (Ongevallen doordat een trein botst met een andere trein of een ander voorwerpen op het spoor) steeg van 2 in 2007 naar 5 in 2010. Evenals eenzelfde toename in de categorie ‘Overig’ (bijvoorbeeld ontsporingen en brand in de trein).

Koperdiefstal

ProRail-boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaar) patrouilleren regelmatig langs het spoor, onder meer omdat ‘koperdiefstal nog steeds speelt’. Eén geval van koperdiefstal heeft overigens ook geleid tot een spoorongeval, weet Vegter, ‘Maar’, vervolgt hij,’we hebben een open spoorsysteem met 7000 km spoor. Dat kun je nooit volledig beveiligen’.

  

Trendanalyse railveiligheid 2010

ProRail-boa's patrouilleren regelmatig langs het 7000 km lange spoor

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.