Mensen, techniek en trends in mobiliteit op Nationaal verkeerskundecongres

vrijdag 27 december 2019
timer 4 min

Ruim 400 bezoekers bezochten het, alweer, vierde Nationaal verkeerskundecongres. Voor de nieuwkomers: een bundeling van de traditionele Verkeerskunde Werkdagen (CROW) en de Verkeerstechnische Leergangen, VTL, (ANWB/Verkeerskunde). Dit jaar de aftrap van het jaarlijks trendonderzoek, een verkenning naar de generatie Z, samen beter benutten, een vakpersconferentie over nieuwe manier van ongevalregistratie, een verkeersjournaal en veel vakkennis. Maar vooral: netwerken.

Het reisgedrag in ons land verandert, zo blijkt uit het eerste jaarlijkse trendonderzoek in mobiliteit van CROW, KpVV en ANWB onder professionals en weggebruikers. Het eerste onderzoek richt zich op veranderingen in reisgedrag. Het duidelijkst manifesteert zich deze ontwikkeling door de afname van files. Natuurlijk, het is crisis, maar dat verklaart het verschijnsel maar gedeeltelijk. Er is meer aan de hand: thuiswerken, verminderd autobezit onder jongeren, meer autodelen, meer webwinkelen, meer ouderen op de weg en meer (e-)fietsgebruik.  Een quiz over veranderingen in reisgedrag zetten de zaal al direct op scherp.

De nieuwe generatie

Wat beweegt de nieuwe generatie? Lara Britt Zomer en Joost Alferdinck geven een indruk van nieuw denken, handelen en bewegen. Zo werkt Lara met een groep studenten aan een manier van filebestrijding:  maak werkgevers medeverantwoordelijk voor het verplaatsingsgedrag van hun medewerkers. Een werknemer deelt zijn agenda in de cloud en daar rolt een reisadvies uit. Wie zich eraan houdt, wordt beloond. De werkgever wiens werknemers het minst bijdragen aan de file komen bovenaan een scorelijst. Verdienmodellen? Die komen vanzelf vanuit de mogelijkheden van het concept, aldus Lara. Joost Alferdinck ontwierp een voertuig voor de toekomst: mensen gaan de auto meer gebruiken voor recreatie, dan voor werk. De bestuurder stuurt het voertuig alleen nog zelf de stad uit en koppelt dan aan in de snelwegstroom en draait zich om naar zijn passagiers om samen te genieten van elkaar en van het landschap dat langs hen glijdt.

Benutten

Hoe benutten we de verkeersinfrastructuur beter? De vraag is oud, maar blijft actueel. Jan-Bert Dijkstra (programmadirecteur Beter Benutten I&M), Ruud van Heugten (gedeputeerde Noord-Brabant), Jan Hoskam (wethouder ’s-Hertogenbosch) en Guido Dierick (CEO NXP) presenteerden ieder een casus, de zaal reageerde met oplossingen en de vier heren lichtten hun resultaten toe. Kern van hun betogen: je hebt een bevlogen persoon nodig om iets van de grond te krijgen en je moet alle partijen erbij betrekken. Zo is met bewoners en bedrijfsleven een plan uitgewerkt om de filedruk op de brug tussen Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel te verminderen. Het begint zijn vruchten af te werpen. De fabrikant van halfgeleiders maakt duidelijk hoe ITS kan ondersteunen: van adviezen aan automobilisten tot meldingen van wegschade doordat een chip trillingen registreert, tot het terugdringen van benzineverbruik in een voertuigvloot door het uitlezen van gegevens.

Parallelsessies

In drie ronden parallelle sessies komen telkens acht verschillende onderwerpen aan bod. Een greep: Een terugkerend en zeer actueel onderwerp is de grote hoeveelheid data die dag in dag uit in het land wordt vergaard (op allerlei gebied, maar zeker ook in het verkeer). Hier gelden de drie V’s: volume, variety en velocity. Wie is eigenaar van alle data? Hoe zit het met de privacy? De Nationale Databank Wegverkeersgegevens wil met alle gegevens bijdragen aan een betrouwbaarder mobiliteitssysteem. Per dag worden 27 miljoen cijfers bewaard. Hoe haal je hier de gewenste informatie uit? Cruciaal is kennis van inhoud, statistiek en IT. Ook de  voetganger mag zich verheugen in wat meer aandacht. Opvallend is dat het vooral  de stedenbouwkundigen zijn die verantwoordelijk zijn voor deze aandacht.

Prijzen

Traditiegetrouw worden er twee prijzen uitgereikt op het congres. De winnende beste bijdrage (paper) is van de hand van Annemieke Molster en Sandra Schuijt, die met ‘Voetsporen rond het station’ een scherp oog  laten zien voor de aantrekkelijkheid van stationsgebieden. Hoe welkom voel je je als je het station uitloopt, ligt er een ‘loper’ naar de binnenstad? Met voorbeelden maken ze duidelijk hoe het niet moet (Nijmegen) en hoe het een stuk beter kan (Leiden). Ook maken ze duidelijk hoe hard verkeer en stedenbouw elkaar nodig hebben.


De Verkeerskundeprijs voor de beste HBO-scriptie (Verkeerskundeprijs) gaat naar Martijn Hoogenraad en Gijs van der Kolk van Hogeschool Windesheim voor de gereedschapskist met mobiliteitsmaatregelen die ze ontwikkeld hebben. 90 maatregelen zijn geanalyseerd, gerubriceerd en in een Exceltoepassing verwerkt.

En verder op het congres: een vakperslancering van het STAR-project voor een betere ongevallenregistratie, het eerste verkeersjournaal, de introductie van het nieuwe Handboek wegontwerp van CROW en verder een vrolijke afsluiting en een geanimeerde netwerkborrel.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.