Mega M(etro), B(us) en T(ram)-letters in Rotterdam

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Nooit meer zoeken naar metro, bus of tram in Rotterdam. Het openbaar vervoerbedrijf RET geeft op knooppunten van openbaar vervoer de reiziger meer duidelijkheid over de locaties van de volgende ov-haltes door grote, speciaal ontworpen letters te gaan plaatsen in de stad. Zo kien reizigers van verre al waar de volgende bus- tram- of metrohalte is.

Desoriëntatie van reizigers die bijvoorbeeld uit de metro bovengronds komen op een voor hen onbekend knooppunt, behoort daardoor tot het verleden, aldus RET. Om van ver af al duidelijk te maken waar de aansluitende bussen en trams staan, is een ‘familie van duidelijk herkenbare en verlichte letterssigns ontworpen die op haltes van bus, tram en metro kunnen worden geplaatst in verschillende afmetingen.

Letters op masten
De grootste letters, geplaatst op masten, zijn van veraf goed waarneembaar, de kleinere letters zijn bedoeld voor ingangen en haltes. Door de letters draaiend uit te voeren, zijn ze vanuit alle richtingen leesbaar. Op 1 juli zijn de eerste ‘M-s’ onthuld op metrostation Kralingse Zoom en  ‘B’ op het busplatform. In de naburige parkeergarage komt een kleinere M, die de route naar de metro markeert. Zo is het complexe knooppunt overzichtelijk geworden.

Ontwerp
Het ontwerp van de letterfamilie is van MAX designers, naar een lettertype-ontwerp van Marc Verheijen van Stadsontwikkeling Rotterdam. De signs zijn zo ontworpen dat ze aanzienlijk minder onderhoud behoeven dan letters die voor reclame worden ingezet. Bijzonder is een duurzaam draaimechanisme dat onzichtbaar in de mast is gebouwd.

Grote, draaiende letters op masten wijzen de reiziger in Rotterdam de weg naar bus, metro en tram.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.