Meeste filevertraging in Den Haag

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Na twee jaar bovenaan te hebben gestaan, heeft Groningen de twijfelachtige eer van de ‘grootste filestad van Nederland’ doorgegeven aan Den Haag (vorig jaar tweede). Een autorit duurt in de hofstad gemiddeld ruim twintig procent langer als gevolg van files. Dit blijkt uit TomTom’s Traffic Index.

De forse investeringen in infrastructuur van de afgelopen jaren hebben nog niet geleid tot een grote daling van de filedruk in en om de grote steden. Gemeten over de gehele dag zijn de vertragingen in de meeste steden stabiel. In Den Haag en Breda is de situatie iets verslechterd. In Eindhoven, Tilburg en Utrecht verbetert de situatie enigszins.

Avondspits
Alhoewel iets rustiger dan vorig jaar, blijft de avondspits in Rotterdam het slechtste moment en locatie om in de auto te zitten. De filevertraging is dan gemiddeld 49 procent. Een autorit duurt dan dus bijna de helft langer dan wanneer het verkeer vrij kan doorstromen.

Top tien
TomTom’s Traffic Index is volledig gebaseerd op daadwerkelijke reistijden van auto’s en kijkt naar zowel snelwegen als regionale en lokale wegen. De tien meest verstopte Nederlandse steden in 2013, gerangschikt naar fileniveau, zijn:

  1. Den Haag, 22%

  2. Groningen, 21%

  3. Amsterdam, 19%

  4. Rotterdam, 19%

  5. Nijmegen, 18%

  6. Tilburg, 15%

  7. Eindhoven, 14%

  8. Breda, 14%

  9. Utrecht, 13%

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.