Meer stille voegovergangen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De prijsvraag die Rijkswaterstaat in 2008 uitschreef voor duurzame en stille voegovergangen op snelwegen heeft inmiddels twee direct bruikbare producten opgeleverd. Op 27 juni op het symposium van het Platform Voegovergangen en Opleggingen wordt dat bekend gemaakt.

De afgelopen jaren zijn vier eerder geselecteerde producten zeer uitgebreid getest op duurzaamheid en gedrag onder lage en hoge temperaturen. De vier werden in 2010 ingebouwd in de A50 en onderworpen aan een uitgebreide praktijkproef waarbij duurzaamheid en het geluid werden gemonitord.

Duurzaam en stil

Twee producten, de Prismo Joint van Prismo en de Prefab Silent Joint van Salverda,  kunnen nu worden opgenomen in de zogenoemde meerkeuzematrix van Rijkswaterstaat voor voegovergangen. Verder is er één product dat, nadat het is verbeterd, kan worden opgenomen in de meerkeuzematrix.  Het vierde product moet nog verder worden doorontwikkeld.

Bert Elbersen, projectleider implementatie stille duurzame voegovergang bij Rijkswaterstaat, verwacht dat ook dit product uiteindelijk zal worden opgenomen in de meerkeuzematrix.Elbersen is zeer tevreden met de resultaten van de prijsvraag. ‘De hele markt heeft een impuls gekregen. Ook de inzenders van producten die eerder niet zijn geselecteerd,  zijn verder gegaan. Duurzaam en stil is de toekomst.’

Zwakke schakels

Voegovergangen, bijvoorbeeld bij een viaduct of brug, zijn tot dusver de zwakke schakels. Ze zorgen voor meer geluidsoverlast en hebben eerder onderhoud nodig dan de rest van het wegdek. Dat betekent meer oponthoud voor de weggebruiker. Volgens Elbersen betekent de invoering van stille en duurzame voegovergangen een kostenreductie van wel 40 procent vergeleken met de ouderwetse voegovergangen. Sinds 2007 werkt Rijkswaterstaat aan het verbeteren van deze voegovergangen. Samen met Curnet is onder andere een platform opgericht: Platform Voegovergangen en Opleggingen. Hier is ook informatie over het symposium te vinden.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.