Meer praktisch verkeersonderwijs op Friese basisscholen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Friese basisscholen geven steeds meer praktische lessen over verkeersveiligheid. Ze verzorgen verkeerslessen op het schoolplein, verkennen met leerlingen de school-thuisroute en de aanstaande route naar de middelbare school. Ook zijn er meer verkeersouders en doen meer scholen mee aan het Verkeersveiligheidslabel, blijkt uit een onderzoek dat het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF) elke drie jaar laat uitvoeren.

De resultaten van het onderzoek zijn gespiegeld aan de onderzoeken uit 2006 en 2009. Uit het onderzoek blijkt dat het aantal scholen met een verkeersouder licht is toegenomen (34 procent in 2012 tegen 28 procent in 2009). Een verkeersouder is aangesloten bij Veilig Verkeer Nederland en maakt zich onder andere sterk voor goed verkeersonderwijs, veilige schoolroutes en het betrekken van ouders bij de verbetering van de verkeersveiligheid van hun kinderen.

Bekendheid

De bekendheid van de scholen met het Fries Verkeersveiligheidslabel is in 2012 gestegen tot 86 procent. Eén op de vier scholen in Friesland neemt nu deel aan dit project. In 2009 was dit één op de vijf scholen. Een school krijgt het Verkeersveiligheidslabel als verkeerseducatie een permanente plaats in het lesprogramma heeft. Tussen gemeenten zijn er overigens voor zowel het verkeersouderschap als voor het Verkeersveiligheidslabel grote verschillen in aantallen te zien. Ondanks de stijging ervaart bijna de helft van de scholen knelpunten bij het geven van verkeersonderwijs, dit komt voornamelijk door tijdproblemen in het schoolrooster.

Aanleiding onderzoek

Met het herhaalde onderzoek wil het ROF kijken wat de actuele stand van zaken is in het verkeersonderwijs. Het ROF wil de verkeersveiligheid blijven verbeteren en vraagt het onderwijs om hierbij te helpen, zo kan iedere Friese leerling veilig aan het verkeer deelnemen. Het ROF stimuleert het basisonderwijs om mee te doen aan verkeersexamens, het verkeersouderschap en het Verkeersveiligheidslabel. Van alle 499 basisscholen in Fryslân hebben 355 scholen meegedaan aan het onderzoek.

 
Auteur: Julia Breeuwsma

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.