Meer maatregelen nodig voor mobiele ouderen

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Met het vergrijzen van de bevolking groeit ook het aantal ouderen dat nog gezond genoeg is om actief deel te nemen aan het verkeer. Om deze groep ook zo lang mogelijk en zo veilig mogelijk mobiel te houden, is nog veel onderzoek nodig. Dit bleek tijdens de vierde verkeersgedragDAG met als thema ‘Mobiliteit door het leven heen’, waar TNO, SWOV en de Rijksuniversiteit Groningen verslag deden van hun lopende studies.

TNO coördineert bijvoorbeeld het onderzoek GOAL (Growing Older, stAying mobiLe) in opdracht van de Europese Commissie, samen met de universiteiten van Southampton, Florence, Aken, het Oostenrijkse Instituut voor Technologie en het Spaanse CIDAUT. Later dit jaar presenteert het consortium een actieplan met innovatieve oplossingen voor de mobiliteitsbehoeften van ouderen. Om die goed in kaart te kunnen brengen, zijn ouderen onderverdeeld in vijf profielen. Voor elk van de vijf groepen is onderzocht hoe zij zich lopend, fietsend, met de auto of openbaar vervoer verplaatsen en welke verbeteringen mogelijk zijn om dat te kunnen blijven doen.

Volgens TNO-onderzoeker Marika Hoedemaeker pretendeert GOAL niet overal een pasklare oplossing voor te bieden, maar zal het actieplan wel concrete aanbevelingen doen voor het verbeteren van de infrastructuur, verkeersinformatie, ondersteuning van bestuurders in de auto en het openbaar vervoer. ‘We laten zien welke concrete stappen overheden, wegbeheerders en andere partijen kunnen nemen. Daarnaast geeft het actieplan richting aan noodzakelijk onderzoek om ook in de toekomst voorbereid te zijn op mobiliteitsbehoeften van ouderen.

75-plussers

SWOV-onderzoeker Ragnhild Davidse lichtte het onderzoek toe dat zich richt op de oudere automobilisten. Hieruit blijkt onder meer dat het overlijdensrisico van ouderen in het verkeer vanaf 75 jaar exponentieel toeneemt. Het aantal verkeersdoden per miljard afgelegde kilometers ligt voor automobilisten tussen 60 en 74 jaar op 2, terwijl dat bij 75+ naar 13 stijgt. Nu het aantal rijbewijzen van 75-plussers sinds 1985 is verveelvoudigd is het volgens Davidse meer dan ooit nodig stevig in te zetten op maatregelen voor deze groep. Potentiële oplossingen zijn het aanpassen van verkeerssituaties, systemen voor ondersteuning in de auto, training, voorkomen dat ouderen in de spits of in het donker rijden, betere keuring van de rijgeschiktheid en voertuigveiligheid.

Dementietest

In het Expertisecentrum Oudere Verkeersdeelnemers onderzoeken de Rijksuniversiteit Groningen, het CBR en de SWOV samen hoe de verkeersveiligheid van ouderen verder is te verbeteren. In dit verband vertelde Michelle Doumen van RUG over het FitCI-project, waarin de rijgeschiktheid van ouderen met cognitieve functiestoornissen zoals dementie wordt onderzocht. Het centrum ontwikkelt een gestandaardiseerde testmethode die op een betrouwbare en valide basis inzicht geeft of ouderen met zo’n stoornis toch kunnen blijven autorijden. Aan de proef nemen 400 patiënten met verschillende vormen van dementie deel.

 
Auteur: Joske van Lith

Vanaf 75 jaar neemt het overlijdensrisico van ouderen in het verkeer exponentieel toe

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.