Meer afstand in Brabant door volgtijdinformatie

maandag 18 juni 2007
timer 2 min

Automobilisten in Noord-Brabant krijgen via elektronische borden langs twee provinciale wegen informatie over de volgtijd tot hun voorligger. Met de proef wil de provincie Brabant inzicht krijgen in de uitwerking van een Volgtijd Informatie Systeem (VIS) op bumperkleven. De eerste indruk is positief.

In Brabant gebeuren relatief veel ongevallen door bumperkleven. In 2005 had 23 procent van de ongevallen op het provinciale wegennet als toedracht ‘te weinig afstand houden’. Voor de provincie genoeg reden om te starten met een proef met volgtijdinformatie op waarschuwingsborden.
Daartoe zijn op twee locaties langs de N270 en de N266 elektronische borden geplaatst. Per weg 1 bord in 1 richting. Een lus in het wegdek meet de volgtijd van auto’s ten opzichte van hun voorganger en is gekoppeld aan het bord. Deze toont de automobilist in secondes de volgtijd tussen de eigen auto en zijn voorganger. De tijden worden aangegeven in hele secondes en tiende ervan. Bij een volgtijd onder de seconde wordt slechts gemeld dat de tijd minder is dan 1 seconde. Boven de 3 secondes volgt de melding dat de volgtijd hierboven ligt.
Volgens een woordvoerster van de provincie Noord-Brabant vond er - voor zover bekend - niet eerder een zelfde proef in Nederland plaats. Wel een soortgelijke. ‘Ook bij een proef in Utrecht zijn volgtijden gemeten. Als de tijd te kort was, kreeg de automobilist de waarschuwing ‘U zit te dicht op uw voorganger’. Wij geven geen oordeel, de weergave is neutraal, enkel de volgtijd verschijnt.’ Hierbij gaat de provincie ervan uit dat de landelijke campagne ‘Houd 2 seconden afstand’ samen met de (grote) aandacht voor de proef in de regionale media de automobilist voldoende wijs heeft gemaakt. ‘Het gaat vooral om bewustwording van het gevaar.’
Om inzicht te krijgen in de effecten van het waarschuwingssysteem heeft Noord-Brabant 2000 automobilisten die de borden regelmatig passeren aangeschreven. ‘Zo’n 600 à 700 personen hebben inmiddels geantwoord. Een aanzienlijk deel ervan geeft aan dat ze op de waarschuwing reageert en meer afstand gaat houden.’ De provincie gaat ook langs de weg reacties van automobilisten observeren.
De proef loopt van eind februari tot begin juli. In oktober volgt de evaluatie. Dan neemt de provincie een besluit over het al dan niet toepassen van het systeem op andere locaties.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.