Matthijs van Hofwegen wint Nationale Verkeerskundeprijs 2012
Matthijs van Hofwegen, afgestudeerd aan de Hogeschool Windesheim, heeft de Nationale Verkeerskundeprijs gewonnen: de prijs voor de beste hbo-afstudeerscriptie voor de opleidingen verkeerskunde in Nederland en België.
De jaarlijkse prijs werd uitgereikt tijdens het Nationaal verkeerskundecongres, op 31 oktober in Den Bosch.
In zijn scriptie ‘De toegankelijkheid van Shared Space voor oudere voetgangers’, richt Van Hofwegen zich vooral op de problemen die ouderen ondervinden in Shared Space gebieden. Hij analyseerde daarvoor tien Shared Space locaties in Noord- en Oost-Nederland en kwam tot de conclusie dat Shared Space gebieden - die steeds breder en ook in minder voor de hand liggende situaties worden aangelegd - ‘ouderen-proof’ moeten worden gemaakt. Daarnaast geeft Shared Space brede (misschien wel te brede) autorijlopers en voor oudere voetgangers gevaarlijke ‘rijloperloosheid’ voor fietsers. Een oplossing hiervoor kan zijn het aanleggen van looproutes voor ouderen aan de randen van het plein. De jury prijst de uitstekende toepasbaarheid van het onderzoek en de aandacht die verkeerskundigen volgens Van Hofwegen tijdens het participatieproces moeten hebben voor de problemen die ouderen ondervinden. Hierdoor kunnen ze ontwerpen op een voor ouderen toegankelijke manier, waarbij ouderen als ervaringsdeskundigen kunnen fungeren.
Breedte van het vak verkeerskunde
Van de 13 scripties die werden ingediend door de onderwijsinstellingen Hogeschool Windesheim, NHTV, NHL, Hogeschool Diepenbeek en Hogeschool NOVI, heeft de jury er vijf genomineerd. De onderwerpen in de scripties illustreerden de breedte van het huidige vak verkeerskunde: over lintbebouwing, fietsbereikbaarheid van Eindhoven centrum, N23 Lelystad, schadereductie op lijnniveau, en de toegankelijkheid van Shared Space voor oudere voetgangers.
Jury
De jury bestond dit jaar uit Wim van Tilburg (directeur KpVV), Marleen Hovens (CROW), Ton Hendriks (ANWB), Dirk Ligtermoet (Ligtermoet & Partners) en Bas Tutert (gemeente Ede/Universiteit Twente).
Auteur: Joske van Lith
Reactie plaatsen •