Literatuurtip: Slim onderzoek met smartphone
Kunnen smartphones ingezet worden bij onderzoek naar onder andere mobiliteit van de Nederlandse bevolking? Is deze manier van informatie geschikt voor sociaalwetenschappelijk onderzoek, en welke extra’s biedt de smartphone als dataverzamelingsinstrument?
Deze vragen worden beantwoord in het rapport van het Sociaal Plan Bureau (SCP): ‘Using smartphones in survey research: a multifunctional tool. Implementation of a time use app; a feasibility study’.
Pilotstudie met mobiel dagboekje
Het SCP deed samen met CentERdata in 2011/2012 een pilotstudie met smartphones. De belangrijkste vraag was of tijdsbestedingsonderzoek via smartphones kan worden uitgevoerd en hoe de kwaliteit van de data eruitziet. CentERdata ontwikkelde hiervoor een app; een mobiel dagboekje waarin mensen de tijd die ze aan allerlei activiteiten besteden kunnen registreren.150 proefpersonen hebben de app getest. Gemiddeld vulden mensen dit 10 keer op een dag in. Dit betekent een grote mate van nauwkeurigheid in het registreren van activiteiten. Ook komen dezelfde tijdspatronen (zoals voor slapen en eten) in het smartphone onderzoek naar voren, vergelijkbaar aan eerder tijdsbestedingsonderzoek dat het SCP al sinds 1975 uitvoert.
Mobiliteit
Via smartphone-onderzoek kan mobiliteit via GPS-gegevens precies in kaart worden gebracht. Daarnaast kunnen pop-upvragen die op het telefoonscherm verschijnen ervaringen en gedragingen meer in real-time meten. Dit is getest om gevoelens van geluk en tijdsdruk accurater te meten. Door al deze nieuwe mogelijkheden neemt het belang van privacy in sociaalwetenschappelijk onderzoek wel toe. Hoewel technisch veel mogelijk is, blijft onderzoeksethiek voorop staan.
Vervolg
De volgende stap in het onderzoek is om data via de smartphone-app te verzamelen bij een representatieve groep uit de Nederlandse volwassen bevolking. Hiervoor verzamelen het SCP en CentERdata een jaar lang gegevens.
Auteur: Joske van Lith
Reactie plaatsen •