Literatuurtip: P+R en carpool

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

Er zijn in Nederland 790 P+R en carpoolpleinen met in totaal 80.000 parkeerplekken. Galgenwaardstadion in Utrecht is de grootste P+R. Dat blijkt uit een inventarisatie door het KpVV.

Er zijn circa 80.000 parkeerplaatsen voor P+R en carpool in Nederland: 446 P+R locaties met 70.600 parkeerplaatsen en 334 carpoolpleinen met 9.400 parkeerplaatsen. Dit is bijna 1 procent van het totaal aantal openbare parkeerplaatsen.

Meeste P+R locaties bij treinstation
De meeste P+R locaties bevinden zich naast een treinstation. De grootste locaties liggen echter in stedelijke gebieden en bieden bus, tram of metro als natransport. Het grootste P+R terrein ligt bij het Galgenwaardstadion in Utrecht en heeft 1283 parkeerplaatsen. Zeeland is de provincie met de meeste carpoolparkeerplaatsen per inwoner.

Overstappen is een belangrijk thema in veel beleidsplannen. Maar het beleidsterrein blijft een niemandsland. Dat blijkt uit de beschikbare data: die zijn er nauwelijks. Slechts enkele regio’s hebben inzicht in de capaciteit en de bezetting van P+R locaties en carpoolpleinen. Regio’s met ambities op deze terreinen beschikken in de regel wel over deze data.

Lees meer over P+R en carpool in de nieuwste van het Dashboard duurzame en slimme
mobiliteit >>

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.