Literatuurtip: CROW: Stiller verkeer = gezondere leefomgeving

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min
Dat we wegverkeerslawaai willen beperken vanwege gezondheid weten we allemaal, maar hoe zit het nou precies? En wat betekent dat voor betere kansen op samenwerking binnen gemeentelijke diensten?

De nieuwe factsheet en het artikel ‘Stiller verkeer = gezondere leefomgeving’ biedt inzicht in de mogelijkheden. Ook zijn er factbooks te vinden over de verschillende maatregelen.

Wegverkeerslawaai vormt in toenemende mate een probleem in met name binnenstedelijk gebied. De bestaande situatie kent nogal wat knelpunten. Sanering van die knelpunten leidt tot een omvangrijke en kostbare opgave. De toenemende mobiliteit zet die opgave extra onder druk. Het programma Stiller op Weg van het ministerie Infrastructuur en Milieu, dat tot 2013 is uitgevoerd door Agentschap NL en CROW, heeft tot doel de toepassing van kansrijke (bron)maatregelen te stimuleren.

Uit marktanalyse en behoefte-onderzoek is gebleken dat agendering van geluid erg lastig is. Termen als voorkeursgrenswaarden, maximale grenswaarden en dB’s spreken niet tot de verbeelding en vormt de technische insteek. Gezondheid en leefbaarheid staat dichterbij de beleving van burgers en biedt betere kansen voor agendering bij lokale besturen. Het laat tevens de kansen op aansluiting en samenwerking met verschillende beleidsafdelingen zien, zoals RO, Ontwerp, Beheer, Verkeer, en GGD.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.