Literatuur: KpVV ontwikkelt handleiding reisverbod

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Het Kennisplatform Verkeer en Vervoer heeft een praktische handleiding samengesteld voor een reisverbod in het openbaar vervoer.

Om overlast door jeugd, diefstal en berovingen, vandalisme en mishandeling te voorkomen, is het mogelijk om iemand een reisverbod op te leggen: een verbod om gedurende een bepaalde periode gebruik te maken van één of meer vormen van openbaar vervoer op een bepaald traject. Reizigers kunnen een verbod krijgen als zij de normale bedrijfsgang ernstig verstoren. Dit blijkt in de praktijk niet eenvoudig voor vervoerders; het opleggen van een reisverbod wordt als ingewikkeld ervaren en de handhaving moet op de juiste manier gebeuren, waarvoor vooraf goede afspraken gemaakt moeten worden met partijen als het OM en de politie. Daarom is de praktische handreiking 'Een reisverbod in het openbaar vervoer' ontwikkeld, met daarin onder andere ervaringen in die de vervoerders RET en Arriva met het reisverbod hebben opgedaan vanaf 2008 tot heden.

Wim van Tilburg, directeur KpVV: ‘Wij hopen dat deze handreiking een praktisch handvat biedt voor partijen die deze maatregel in willen zetten in het eigen gebied.’

Medewerking
Deze handreiking is tot stand gekomen met behulp van betrokken medewerkers bij: RET Rotterdam, Politie Zuid-Holland, Arriva, Nederlandse Spoorwegen, Openbaar Ministerie, Ministerie van Veiligheid & Justitie en Ministerie van Infrastructuur & Milieu.

 

Meer informatie over sociale veiligheid
Op de website van het KpVV staat meer informatie over sociale veiligheid; onder andere nieuwsbrieven, de monitoren en de handreikingen voor veilige P+R terreinen en voor veiligheidsarrangementen in het openbaar vervoer.

 
Auteur: Joske van Lith

Omdat het opleggen en handhaven van een reisverbod in de praktijk lastig blijkt voor vervoerders, heeft KpVV een praktische handreiking opgesteld

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.