Literatuur: Franse gids voor stedelijke distributie vertaald

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Hoe kan de distributie van goederen in een stad worden verbeterd, terwijl tegelijkertijd het aantal voertuigbewegingen, de milieuvervuiling en de kosten afnemen? Die vraag staat centraal in Urban Logistics Spaces, de Engelse vertaling van een Franse gids bedoeld voor overheden en professionals die zich bezig houden met stedelijke distributie.

Sinds begin jaren 90 stimuleert de Franse overheid innovaties in verkeer en vervoer over land. Daarbij staat voorop dat het milieuvriendelijk en economisch haalbaar moet zijn. Dit programma met de afkorting PREDIT (le Programme de recherche et d'innovation dans les transports terrestres) heeft het nodige opgeleverd, de eerste jaren heeft het programma bijvoorbeeld bijgedragen aan innovaties voor de TGV. Rond 2000 bedacht men het concept van ELU (Espaces Logistiques Urbains) of in het Engels: Urban Logistics Spaces. Daarover is nu het boek Methodological guide Urban logistics spaces verschenen. De Franse versie van deze methodologische gids voor lokale overheden verscheen al in 2006.

 

De Fransen doen aanbevelingen op drie schaalniveaus:

1. Op het schaalniveau van de stad of van een heel stedelijk gebied zal er een stedelijk distributieplatform moeten zijn dat milieuvriendelijke voertuigen kan bedienen en dat een deel van de stroom goederen kan samenbrengen die in en uit een stad gaan.

2. Op het niveau van de buurt of van het winkelstraatniveau een ‘Point d’Acceuil Logistique’, een logistiek loket waar in gebieden met veel congestiepakketjes kunnen worden afgegeven en opgehaald.

3. Op het niveau van een individueel gebouw een kluisje of andere veilige ruimte waar goederen achter kunnen worden gelaten zonder dat de klant fysiek aanwezig is.

 

De gids belooft een analysemethode, een houvast bij de schatting van financiën en andere benodigdheden, aanwijzingen voor een plan van aanpak en een methode voor actie en benchmarks. 

 
Auteur: Julia Breeuwsma

Het onlangs verschenen boek Methodological guide Urban logistics spaces (foto: PREDIT)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.