Literatuur: CROW-kencijfers parkeren en verkeersgeneratie in één boek

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Het CROW heeft een nieuwe publicatie met kencijfers over parkeren en verkeersgeneratie. De geactualiseerde kencijfers waren al wel enige maanden beschikbaar via ASVV-online. Later dit jaar presenteert het CROW een geactualiseerd Rekentool Verkeersgeneratie.

In de nieuwe publicatie, CROW-publicatie 317, zijn alle kencijfers over parkeren en verkeersgeneratie overzichtelijk bijeengebracht voor zeven hoofdgroepen: wonen,  werken, winkelen en boodschappen,  sport en ontspanning, horeca en recreatie, gezondheidszorg en (sociale) voorzieningen, onderwijs. In totaal worden ongeveer 100 bestemmingen beschreven.

Parkeerbalans

Naast de beschrijving van de kencijfers voor meerdere bestemmingen, wordt uitgelegd hoe de cijfers tot stand zijn gekomen en de parkeerbalans uit de doeken gedaan. Er is aandacht voor verkeersgeneratie van woon- en werkgebieden, diverse aspecten van gehandicaptenparkeren, de locatie van parkeervoorzieningen, maar ook van verschillende aspecten van fietsparkeren. Zo geeft het hoofdstuk met fietsparkeerkencijfers aan dat voldoende en goede fietsparkeervoorzieningen kunnen leiden tot minder autogebruik en dus tot een geringere behoefte aan autoparkeerplaatsen bij diverse bestemmingen.

Systematiek

In de nieuwe publicatie zijn zowel parkeerkencijfers en de kencijfers verkeersgeneratie binnen eenzelfde systematiek ontwikkeld. Dat was in het verleden anders omdat de op verschillende manieren tot stand zijn gekomen. Maar omdat er een duidelijke relatie is tussen de kencijfers, -het aantal voertuigen dat aankomt, bepaalt in relatie tot de verblijfstijd ook de parkeerbehoefte- is dat nu veranderd.

De CROW-parkeerkencijfers en de CROW-kencijfers verkeersgeneratie worden veelvuldig gebruikt. Vooral de parkeerkencijfers worden door veel gemeentes als parkeernorm aangemerkt.

Vervanging oudere publicaties

De nieuwe publicatie vervangt drie oudere publicaties: 182 ‘Parkeerkencijfers – Basis voor parkeernormering’, 256 ‘Verkeersgeneratie woon- en werkgebieden – vuistregels en kengetallen gemotoriseerd verkeer’, 272 ‘Verkeersgeneratie voorzieningen – kengetallen gemotoriseerd verkeer’.

De nieuwe publicatie 317 kost 51 euro en is alleen te bestellen in de CROW-webshop.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.