Limburgse wegen worden veiliger voor motorrijders

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
De
De provinciale wegen in Limburg worden veiliger voor motorrijders, de geleiderails in de buitenbochten worden vanaf 2010 voorzien van onderplanken. Dit moet voorkomen dat motorrijders die in een bocht vallen, tegen de palen van de geleiderails aanslingeren of onder de rails doorschieten en ernstige verwondingen oplopen. Daartoe heeft de provincie een convenant afgesloten met de Motorrijders Actie Groep (MAG).

MAG zet zich in voor een veilige infrastructuur voor motorrijders. Zij stelt zich tot doel het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. De Provincie Limburg onderkent dat de verkeersveiligheid van motorrijders verbeterd moet worden. In die vooronderstelling wordt zij gesteund door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Recent onderzoek wijst uit dat jaarlijks gemiddeld 80 motorrijders in Nederland om het leven komen bij een verkeersongeval. Dat is ongeveer 10 % van het totale aantal verkeersdoden en verhoudingsgewijs een hoog percentage, aangezien het aantal kilometers dat per motor wordt afgelegd gering is: 0,5% van het totale aantal kilometers dat op de Nederlandse wegen wordt afgelegd. Gemiddeld worden 700 motorrijders per jaar gewond opgenomen in het ziekenhuis.

 

De SWOV adviseert naast maatregelen die de motorrijder zelf kan treffen – betere zichtbaarheid, veiliger rijgedrag – ook aanpassingen in de infrastructuur. Om te voorkomen dat motorrijders bij een val tegen de palen van geleiderails worden geslingerd of onder de rails door, moeten bochten over de gehele lengte worden voorzien van beschermingsplanken.

 

De Motorrijders Actie Groep heeft de Nederlandse wegen geinspectecteerd, dat leverde een uitgebreide inventarisatie van gevaarlijke bochten op. 14 kilometer van de provinciale wegen in Limburg bestaan uit buitenbochten. In 2010 wil de Provincie beschermingsplanken aanbrengen over een lengte van 9000 meter, de resterende 5000 meter horen bij wegen waaraan in de komende jaren reconstructies zijn voorzien. De onderplanken worden daar aangebracht als onderdeel van die werkzaamheden.

 

Eerder sloot de MAG al een convenant met de provincie Noord-Holland Zuid-Holland en Zeeland zullen op korte termijn volgen.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.