Limburg: vanaf 2016 eerste provincie met álle stoptreinen
Limburg hoopt vanaf december 2016 als eerste provincie één concessie te hebben voor alle bussen en alle stoptreinen, ook op Intercitylijnen van NS. Sinds december 2006 telt Limburg twee concessies voor bus én trein: Noord- en Midden-Limburg inclusief de Maasspoorlijn (Nijmegen - Roermond) en Zuid-Limburg inclusief de Heuvellandlijn (Maastricht - Heerlen). Veolia is de vervoerder.
De start van deze multimodale concessies verliep ongelukkig. Veolia had krap een half jaar de tijd om treinen in te voeren. Gevolg: de eerste tijd reden er afgedankte Wadlopers van NS, treinen die traag, en onbetrouwbaar waren. Later arriveerden moderne Zwitserse treinen met een lage instap, actuele reisinformatie en een rolstoeltoilet.
Een jaar later maakte de provincie de tussenbalans op. ‘Voor hetzelfde geld heeft Limburg wezenlijk meer openbaar vervoer ingekocht,’ concluderen de bureaus OVnetwerk en NEA in hun ‘Evaluatie OV-Beleid provincie Limburg’. ‘De frequentie is omhoog gegaan, het openbaar vervoer is op meer plekken en tijden beschikbaar, de kwaliteit is op de meeste punten vooruit gegaan en het aantal reizigers is toegenomen.’ Busreizigers zijn 40 procent meer kilometers gaan maken, treinreizigers 20 procent meer.
Vanwege de goede ervaringen met de multimodale concessies heeft Limburg aangegeven ook graag de stoptreinen op de spoorlijnen Roermond - Maastricht Randwyck en Sittard - Heerlen over te nemen, als in december 2014 de concessie van NS afloopt. Zo komen alle stoptreinen in provinciale handen. Uit onderzoek van de bureaus Ecorys en Arcadis naar de omvang van het hoofdrailnet blijkt ‘dat de stoptreinlijnen Roermond - Maastricht Randwyck en Sittard - Heerlen relatief eenvoudig zijn te decentraliseren,’ schrijft minister Schultz van Infrastructuur en Milieu in november aan de Tweede Kamer. ‘Ondanks bezwaren van NS zal ik dat proces zo snel mogelijk met de regio in gang zetten.’ NS is beducht voor concurrentie op trajecten tussen twee of meer stations waar zowel NS (met Intercity’s) als een regionale vervoerder (met stoptreinen) rijdt. ‘Wij zien dat niet als een bedreiging, maar juist als kans voor betere kwaliteit,’ zegt Franc Span, afdelingshoofd Mobiliteit van de provincie.
In ‘Het Nieuwe Spoorplan’ stellen de regionale vervoerders Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia ook in Limburg verbeteringen voor: hogere frequenties, nieuwe stations en betere aansluitingen op de bus. ‘Zo’n nieuw station is Baexem op de lijn Eindhoven - Roermond - Maastricht,’ vertelt Frank van Setten, directeur Rail van Veolia. Span: ‘De decentralisatie verloopt budgettair neutraal. Wij krijgen geld om bestaande stoptreinen te exploiteren. Voor stap twee, de bediening van nieuwe stations, moeten we eerst geld zien te vinden.’
Auteur: Jacques Lorsheijd
Veolia is sinds 2006 multimodaal vervoerder in Limburg, hier afgebeeld treinstel 202 bij Blerick eind 2007
Reactie plaatsen •