Lichte stijging verkeersdoden in 2011

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

In 2011 kwamen 661 mensen om in het verkeer. Dit is 3,3 procent meer dan de 640 dodelijke slachtoffers in 2010. Vooral onder oudere fietsers vielen meer slachtoffers.

Teleurstellend nieuws noemt minister Schultz van Haegen de nieuwe verkeersdodencijfers. In 2011 overleden 661 mensen in het verkeer. Dat zijn 21 slachtoffers meer dan in 2010.  Zij maakte deze cijfers bekend tijdens het Nationaal Verkeersveiligheidscongres NVVC.

‘Ik blijf me voor 100 procent inzetten voor verkeersveiligheid. De ambitie om in 2020 maximaal  500 doden te bereiken, blijft overeind,' vertelde Schultz. Het aantal doden op de fiets steeg van 162 naar 200. Ook onderen ouderen vielen meer slachtoffers in het verkeer: 269 t.o.v. 209. Anderszijds daalde het aantal autododen van 246 naar 231, evenals het aantal motorrijders van 63 naar 53. Ook daalde het aantal doden op de rijkswegen met 17 procent van 81 naar 67.

Ouderen en fietsers

Deze cijfers zijn een wake-up call, zegt de minister. Na de zomer komt zij met een update van het Strategisch plan Verkeersveiligheid en roept alle verkeersveiligheidsdeskundigen op om haar te voorzien van nieuw en creatieve ideeën. Zelf geeft ze aan meer prioriteit te geven aan ouderen en fietsers.

De ANWB, bij monde van directeur Vereniging Arjel Woudstra, geeft aan te streven naar 0 doden en roept de minister op niet te bezuinigen op verkeersveiligheid. De bond zelf werkt via EuroRap aan het in kaart brengen van de veiligheid op 80 km-wegen

Karla Peijs, voorzitter van VVN, reageert op de cijfers door te benadrukken dat het leed achter ieder verkeersslachtoffer rampzalig is. SWOV-directeur Fred Wegman geeft aan dat je nog niet kunt spreken van een trendbreuk, want je moet eerst de cijfers analyseren. SWOV belooft al snel te komen met die analyse.

Klik hier voor meer achtergrondinformatie over de verkeersslachtoffers 2011 [CBS]

 
Auteur: Joske van Lith

De toename van het aantal verkeersdoden komt geheel voor rekening voor 65-plussers.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.