Lespakket wijst kinderen de weg in openbaar vervoer

maandag 16 januari 2006
timer 2 min

Basisschool De Bonte Pael in Delft heeft eind vorig jaar als eerste school het conceptlespakket OV4U van adviesbureau Mobycon getest. Aan de hand van vijf interactieve lessen worden kinderen van de hoogste klassen van de basisschool wegwijs gemaakt in het openbaar vervoer.

Kinderen leren al op vroege leeftijd hun weg in het verkeer. Maar wat weten ze van het openbaar vervoer? Adviesbureau Mobycon ontwikkelde daarvoor een speciaal lespakket. Stadsgewest Haaglanden gaf de opdracht voor een pilotproef die in samenwerking met de gemeente Delft, Mobis en de De Bonte Pael tot stand kwam.
Begin november startte les 1 waarbij de voor- en nadelen van verschillende vormen van vervoer aan de orde kwamen; dat wil zeggen met de auto, de fiets en te voet. Projectleider Thijs van Duijn van Mobycon legt uit dat alle lessen interactief zijn: kinderen trekken er samen op uit of werken in werkgroepjes opdrachten uit. Kinderen leren op deze manier dienstregelingen en lijnennetkaarten te lezen, maar ook hoe ze een kaartje moeten kopen en wat de kenmerken van haltes en stations zijn.
Begin december sloot de school het lespakket af met les 5, een zoektocht door Delft waarbij de vier Delftse vormen van openbaar vervoer werden verkend: fietstaxi, tram, trein en bus. Mobycon evalueert momenteel de resultaten van de pilot en hoopt eind februari een definitief en generiek lespakket op de markt te brengen dat op elke school in Nederland toepasbaar is.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.