Leidschendam-Voorburg snoeit in plaatselijk bordenwoud

maandag 8 mei 2006
timer 2 min

Zo venijnig en dogmatisch als bij de Beeldenstorm ging het er niet aan toe, maar de 'bordenstorm' die de gemeente Leidschendam-Voorburg dit voorjaar ontketende, heeft de openbare ruimte en de verkeerssituatie wel opgeklaard.

Oude verbodsborden of aanwijzingen die al lang waren achterhaald, moesten bij een recente schoon-schipactie het veld ruimen. Zo'n vijftig borden konden zonder verdere omslag uit de grond worden gerukt, een karweitje waarvoor burgemeester en wethouders vanwege het publicitaire effect hoogstpersoonlijk de handen uit de mouwen staken. Ook een afgezant van de ondernemersvereniging droeg onder toeziend oog van de gemeentelijke afdeling Wijkbeheer een steentje bij.
Volgens Ben van Vliet van de communicatieafdeling van de gemeente wacht minstens nog een gelijk aantal borden hetzelfde lot. Daarvoor moeten echter eerst nog de destijds genomen verkeersbesluiten formeel worden ingetrokken.
Volgens Van Vliet is een grondige sanering van tijd tot tijd nuttig. Ook voor andere gemeenten kan het een aanrader zijn, meent hij. 'Historische' borden die al lang achterhaald zijn, blijven soms doodleuk staan, zonder dat iemand zich nog afvraagt of ze enig nut hebben. Op de Leidschemdam-Voorburgse speurtocht kwam men bijvoorbeeld borden tegen voor een omleidingsroute die al jaren niet meer van toepassing was.
Historie was op een andere manier trouwens ook mede aanleiding voor de bordenstorm. Voorburg heeft een historische stadskern. Het bordenwoud in het centrum was de stichting Mooi Voorburg, pleitbezorgster voor een zo authentiek mogelijk stadshart, een doorn in het oog. Bovendien attendeerden veel bewoners burgemeester en wethouders tijdens de zogeheten wijkwandelingen van het College op situaties van overbodige of tegenstrijdige bebording.
Met de actie heeft de gemeente nu in ongeveer 20 procent van de bebouwde kom schoon schip gemaakt. Resultaat van de actie is volgens de gemeente een rustiger en voor verkeersdeelnemers overzichtelijker straat- en verkeersbeeld. Met de sanering werden ook beschadigde verkeersborden vervangen en scheefstaande weer recht gezet.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.