Leidsche Rijntunnel en verbrede A27 Rijnsweerd - Lunetten open

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Op 2 juli zijn in Utrecht de Leidsche Rijntunnel en de extra rijstroken op de A27 tussen de knooppunten Lunetten en Rijnsweerd geopend. Met de officiële opening van de Leidsche Rijntunnel door minister Schultz van Haegen en de Utrechtse burgemeester Wolfsen, zijn de grootschalige werkzaamheden aan de A2 tussen Utrecht en Amsterdam afgerond. Beide projecten zorgen voor een flinke verbetering van de doorstroming in de regio.

‘Utrecht is het kruispunt van Nederland en dat kruispunt staat er met de nieuwe rijstroken op de A27 en de Leidsche Rijntunnel een stuk beter voor. De landtunnel is het sluitstuk van de verbreding van de A2, een project dat goed is voor de bereikbaarheid en voor de leefbaarheid in de regio. Dankzij de inpassing van de weg en het stadspark dat bovenop de tunnel komt is de A2 geen hinderlijke onderbreking van de stad meer’, aldus de minister

Modernste tunnelveiligheidsvoorzieningen
Bij Utrecht loopt de A2 over een lengte van 1650 meter door de Leidsche Rijntunnel. Deze tunnel is gebouwd om de Vinex-locatie Leidsche Rijn en het centrum van Utrecht beter bij elkaar te laten aansluiten. De tunnel bestaat uit vier buizen: twee buizen voor de het doorgaande verkeer en twee buizen voor het verkeer met een bestemming in Utrecht. De veiligheidseisen veroorzaakten aanvankelijk vertraging in de openstelling van de tunnel. De huidige aanwezige veiligheidsvoorzieningen behoren tot de modernste ter wereld.

A27 heeft twee extra rijstroken
Op de A27 zijn tussen de knooppunten Lunetten en Rijnsweerd twee extra rijstroken aangelegd in noordelijke richting over een lengte van enkele kilometers. Deze rijstroken zijn aangelegd door binnen het bestaande profiel extra ruimte te creëren. Hoewel het om een relatief klein project gaat, zijn de gevolgen van deze extra rijstroken zeer positief. Er rijden op dit wegvak ongeveer 200.000 motorvoertuigen per dag.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

De realisatie van de veiligheidsvoorzieningen aan de Leidsche Rijntunnel hield de opening jarenlang tegen, maar op 2 juni 2012 is de tunnel opengesteld (Foto: Rijkswaterstaat)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.