Leeuwarden gaat door met AFAC

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

De gemeente Leeuwarden, politie Fryslân en de Stichting Omrin Estafette continueren het AFAC-project (Algemene Fiets Afhandel Centrale) in Leeuwarden.

Leeuwarden startte in oktober 2011 met de AFAC, die weesfietsen, fietswrakken en verkeerd gestalde fietsen verwerkt die op last van de gemeente zijn verwijderd. Fietsen die door Politie Fryslân zijn gevonden of in beslag genomen, worden ook door de AFAC afgehandeld. Als blijkt dat een fiets gestolen is, dan wordt hij kosteloos aan de rechtmatige eigenaar teruggegeven. De samenwerking is geëvalueerd en de algemene conclusie is dat de AFAC-methode werkt.

300 gestolen fietsen teruggevonden
Uit de evaluatie blijkt, dat aan de voor- en achterzijde van het NS-station steeds vaker en eerder verkeerd gestalde fietsen en weesfietsen (fietsen die hier meer dan 14 dagen gestald staan) worden verwijderd. Hierdoor komt er meer stallingsruimte vrij. Alle fietsen die naar de opslagruimte van de AFAC gaan, worden gecontroleerd op diefstal. Resultaat: 300 opgespoorde gestolen fietsen. Het opzoeken van de fiets via de AFAC-website, gecombineerd met ruimere openingstijden van de AFAC balie, zorgen voor meer tevreden klanten. Het aantal bezwaarschriften is gedaald van 23 in 2011 tot 11 bezwaren in 2012. De AFAC zorgt voor werkgelegenheid voor mensen die werkervaring op moeten doen (social return).

 
Auteur: Joske van Lith

Het AFAC-project in Leeuwarden gaat - na een positieve evaluatie - door. De AFAC in Leeuwarden heeft al meer dan 300 gestolen fietsen gevonden.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.