‘Leer kinderen zelfstandig bewegen in verkeer’

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De verkeersveiligheid in schoolomgevingen scoort een magere 6.  Van ouders met schoolgaande kinderen zegt 39% hun kind(eren) naar school te brengen omdat de verkeerssituatie het niet toelaat hen zelfstandig naar school te laten gaan. Dat blijkt uit het onderzoek dat XTNT in opdracht van Veilig Verkeer Nederland (VVN) uitvoerde onder 1.847 ouders.

XTNT voerde onderzoek  uit onder 1.847 ouders van 2.739 kinderen die op een basisschool zitten.

Subjectieve onveiligheid
Uit de resultaten blijkt dat de meeste kinderen vaak naar school worden gebracht en opgehaald door een ouder. De belangrijkste reden om ze te begeleiden is dat de ouders hun kind(eren) nog te jong vinden om zelfstandig te laten reizen (61%). 42% van de ouders vindt het 'gewoon gezellig' om hun kinderen te brengen en halen. Maar ook de (subjectieve) onveiligheid op school-thuisroutes is een belangrijke reden om kinderen niet zelfstandig te laten reizen: 39% van de ouders begeleid hun kind(eren) omdat er gevaarlijke oversteken zijn op weg naar school of omdat de school-thuisroute niet veilig genoeg is.

Leer kinderen bewegen in verkeer
Om kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op een veilige verkeersdeelname in de rest van hun leven is het belangrijk dat kinderen leren om zelfstandig te bewegen in het verkeer. VVN roept ouders daarom op om hun kinderen, zodra ze goed kunnen fietsen, vaker zelfstandig naar school te laten reizen. Dit kan volgens VVN al bij kinderen die in groep 4/5 zitten.

Uiteraard moet dan de verkeerssituatie wel veilig zijn zodat kinderen ook veilig van en naar school kunnen reizen. VVN blijft daarom werken aan veilige schoolomgevingen en school-thuisroutes en het aanbieden van theoretische en praktische verkeerseducatie voor scholen. Belangrijk hierbij is dat zoveel mogelijk scholen een VVN Verkeersouder hebben. Uit dit onderzoek blijkt dat op scholen met een Verkeersouder er meer kinderen zelfstandig reizen en de verkeersveiligheid door de ouders hoger wordt beoordeeld. Momenteel heeft ruim 40% van de basisscholen een VVN Verkeersouder en VVN streeft er naar dit aantal te laten stijgen.

Bron: XTNT

 
Auteur: Marieke Hut

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.