LEDlampen goed toepasbaar in openbare verlichting

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min
LE
LEdlampen zijn goed toepasbaar in de openbare verlichting, mits er goed wordt gelet op het lichtontwerp. Dat blijkt uit een evaluatie van meer dan 35 proefprojecten, door NL Energie en Klimaat (voorheen SenterNovem) en de VNG, in het kader van de Taskforce Verlichting in opdracht van het ministerie van VROM.

Bewoners en verkeersdeelnemers zijn over het algemeen tevreden over LEDverlichting in de openbare ruimte. Zij ervaren het gebruik van LED meestal als een verbetering ten opzichte van de oude situatie met conventionele verlichting. Ook wordt er geen afname van de sociale veiligheid ervaren.

 

Proefprojecten
Een aantal gemeenten voert op grote schaal LEDverlichting in. Voorbeelden hiervan zijn de gemeenten Eindhoven, Breda, Assen en Tilburg.

Belangrijk is dat er bij een (proef)project vooraf voldoende aandacht wordt besteed aan het lichtontwerp en achteraf aan een goede evaluatie om ervaring op te doen met deze nieuwe technologie.

De resultaten van het onderzoek zijn gebaseerd op meer dan 35 proefprojecten met LEDverlichting en aanvullende interviews. De proefprojecten zijn vanaf 2008 tot 2010 uitgevoerd in 25 gemeenten en geëvalueerd door Agentschap NL. Door gemeenten en provincies worden in totaal zo’n 250 proef­projecten met led uitgevoerd, in 150 gemeenten, betreffende meer dan 6.000 lichtpunten.


 
Auteur: Joske van Lith

Op deze kaart staan de ledpilots die landelijk gecoördineerd worden door SenterNovem en de VNG.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.