Ledenpeiling ANWB: voor principe, tegen spitsheffing

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Ui
Uit de ledenpeiling die de ANWB heeft gedaan over anders betalen voor mobiliteit blijkt dat de meerderheid voor het principe is van betalen naar gebruik. Maar de meningen zijn verdeeld over hoe dit moet worden gerealiseerd. Ook zijn de leden tegen een spitstarief.

400.000 leden hebben de online enquête ingevoerd. Zesduizend hebben deelgenomen aan een internetdiscussie. Daaruit blijkt dat:

 

- 20% is tegen anders betalen voor mobiliteit

- 20% is voor

- 33% twijfelt (deze groep is het eens met het principe, maar heeft twijfel over de uitvoering)

- 27% is optimistisch

 

Uit de internetdiscussie blijkt dat 40 tot 50% bereid is zijn mening bij te stellen, als er naar de argumenten wordt geluisterd.

 

Er bestaat ook draagvlak voor betalen naar milieukenmerken en de besteding van de opbrengsten van een nieuw betaalsysteem aan mobiliteit. Dat de automobilist niet méér gaat betalen bij een systeemwijziging krijgt ook brede steun.

 

Kritiek

De leden hebben kritiek op:

  • het spitstarief. Dit wordt ervaren als onrechtvaardig en niet-effectief. Automobilisten hebben vaak geen alternatief (vanwege werktijden of ontoereikend openbaar vervoer) en wijzen het spitstarief daarom krachtig af.
  • Het registratiesysteem. Dat vinden de leden te ingewikkeld, te kwetsbaar en te duur. Ook denken ze dat hun privacy niet voldoende is beschermd
  • de overgangsfase. Dat leidt tot langdurige onzekerheid over de autokosten en een sterk stijgende motorrijtuigenbelasting.

 

Hoewel het wetsvoorstel een onzekere toekomst tegemoet gaat door de val van het kabinet en de komende verkiezingen, vindt de ANWB de resultaten zeer waardevol voor toekomstige discussies die over dit onderwerp zullen plaatsvinden.

 

 

resultaten van de peiling, de conclusies en de aanbevelingen

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.