Landelijk netwerk waterstoftankstations in voorbereiding

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Het aantal waterstoftankstations wordt de komende twee jaar uitgebreid, zodat Nederland kennis kan maken met rijden op waterstof.

In Rotterdam wordt eind van het jaar een nieuw openbaar waterstoftankstation gerealiseerd, in Helmond is een nieuw tankstation in voorbereiding. Daarnaast zijn er concrete plannen om bestaande waterstoftankstations in Amsterdam en Arnhem op te waarderen en technisch geschikt te maken voor de nieuwste generatie voertuigen. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) maakte deze activiteiten 10 april bekend.

Randvoorwaarden formuleren
De komende tijd zullen bij autofabrikanten zoals Hyundai, Toyota, Daimler en Honda - voor de Nederlandse markt - de eerste auto’s van de band rollen die kunnen rijden op waterstof.

Om deze marktintroductie voor te bereiden, gaan het rijk, koplopers uit gas- en auto-industrie en decentrale overheden de komende paar jaar kennis en ervaring opdoen met waterstofprojecten zoals de aanleg van waterstoftankstations. Doel: randvoorwaarden formuleren op het gebied van veiligheid, vergunningverlening en fiscaliteit en tegelijkertijd de maatschappij kennis te laten maken met het rijden op waterstof. Op dit moment rijden er in Nederland al een paar ov-bussen op waterstof in demonstratieprojecten. Binnenkort worden hier enkele personenauto’s en nieuwe bussen aan toegevoegd.

Internationale samenwerking
In Europees verband werkt Nederland - samen met Denemarken, Zweden, Frankrijk, Engeland en Duitsland - aan een geharmoniseerde uitrol van een Europees netwerk van waterstoftankinfrastructuur. Het nieuwe waterstoftankstation in Rotterdam is onderdeel van dit project, dat nauw aansluit bij een recent voorstel van de Europese Commissie voor de aanleg van tankinfrastructuur van alternatieve brandstoffen, waaronder waterstof.

Duurzame mobiliteit en rijden op waterstof
Rijden op waterstof heeft de potentie van volledig emissievrij verkeer en vervoer zonder CO2-uitstoot of lokale luchtvervuiling (fijnstof, NOx). Rijden op waterstof is daarom één van de kansrijke sporen richting duurzame mobiliteit, naast elektrische auto’s met een stroomstekker en het gebruik van duurzame biobrandstoffen.

De huidige brandstofcel-elektrische auto's kunnen 1 tank ongeveer 500-600 km rijden en deze in ongeveer 3 minuten weer voltanken. Vanaf 2015 zullen naar verwachting enkele duizenden voertuigen op de (wereld)markt komen.

 
Auteur: Joske van Lith

Staatssecretaris Mansveld tijdens een proefrit in een waterstofauto

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.