Kunstvideo maakt avontuur van treinreis

dinsdag 28 september 2004
timer 2 min

NoordNed biedt sinds 27 september een bijzondere reiservaring aan passagiers van de sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden. In één van de acht coupés worden verrassende videobeelden getoond van het voorbijtrekkende landschap, vanuit verschillende perspectieven, zoals vanuit de stoel van de machinist, vanaf het water of vanuit de lucht.

Mediakunstenares Nelleke Koop kreeg van NoordNed alle medewerking om één van de treincoupes van de sneltrein Leeuwarden-Groningen in te richten als alternatieve bioscoop. Het geblindeerde treinstel met klapstoeltjes aan de zijwanden biedt ruimte aan 18 passagiers. Staanplaatsen zijn niet gewenst omdat reizigers dan voor het beeld op de voor- en achterwand van de coupe staan. Een alternatief is een zitplaatsje op de grond. Het project duurt een week, maar zal bij doorslaand succes met een week worden verlengd.
De film toont de werkelijke omgeving vanuit verschillende perspectieven. Koop filmde daarvoor vanuit een vliegtuig, vanaf het water, maar ook dwars door bebouwing. Zo liep zij met de camera door een boerderij langs de lijn, maar ook door een fabriek.
Doel van de kunstenares is om reizigers een avontuurlijk gevoel te geven door ze in contact te brengen met het onbekende langs de lijn.
Koop heeft haar project inmiddels ook aangeboden aan Synthus, die onder meer een regionale lijn in de Achterhoek exploiteert. De videobeelden komen het best tot hun recht in treinreizen die niet al te lang duren, met weinig of geen tussenstops en als het kan, zoals bij NoordNed, met een 220 volt aansluiting.Voor de technische uitwerking van het kunstproject heeft Koop intensief samengewerkt met Gerad Harens van het Pavlov Medialab in Groningen. Verlenging van het project bij NoordNed is afhankelijk van de reacties van het publiek. Het applaus van de passagiers bij aankomst op het eindstation geeft Koop op voorhand goede hoop.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.