Kunstgras in de verkeersruimte

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
In
In landen waar het gras niet zo lekker groeit als in Nederland, wordt het al vaker toegepast: kunstgras in de openbare ruimte. Voordeel: het is altijd groen en hoeft niet gemaaid te worden.

In Nederland houden meerdere bedrijven zich bezig met kunstgrastoepassingen. Ingenieursbureau Oranjewoud is deels eigenaar van zo’n bedrijf. Samen legden ze onlangs een strook kunstgras op de Friese brug in Alkmaar. Woordvoerder Ivo Toxopeus van Oranjewoud: ‘Dit is een beweegbare brug, waar gewoon gras niet groeit, maar de gemeente toch een groene uitstraling wil. Dan is kunstgras een oplossing.’

 

Volgens Toxopeus is kunstgras vaker een goed alternatief in de verkeersruimte. ‘Denk aan bermen die moeilijk bereikbaar zijn met de maaimachine, of het middenstuk van een rotonde.’ In investering is kunstgras fors duurder, maar de onderhoudskosten liggen een stuk lager dan bij gewoon gras. Maaien hoeft niet, wel moet er zwerfvuil worden opgeruimd.

 

In de herbouwde wijk Roombeek in Enschede, ligt kunstgras op een busbaan door het park. De bussen rijden over het kunstgras op een betonnen baan. Volgens een woordvoerder van de gemeente oogt het prachtig, maar zijn er wel problemen met de duurzaamheid. Het nepgroen wordt toch kapot gereden door de bussen. Bij de gemeente denkt men na over een oplossing.

 
Auteur: Joske van Lith

Kunstgras kan ook worden toegepast op beweegbare bruggen

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.